Greenpeace obsadila v Brdech kótu, kde má stát radar

Míšov (Plzeňsko) - Členové ekologické organizace Greenpeace dnes obsadili ve vojenském prostoru Brdy místo, kde má stát americký protiraketový radar. Podle mluvčí Greenpeace Lenky Borákové tam asi dvacítka lidí postavila na kótě 718 stanový tábor. Protestují tak proti zamýšlené stavbě radaru. Přednosta Vojenského újezdu Brdy Martin Březovský dal aktivistům ultimátum do dvou hodin odpoledne, aby nezákonně obsazený vojenský prostor opustili, ale vedoucí protiradarové kampaně Greenpeace, Jan Freidinger na výzvu reagoval slovy: „Nesplníme to.“ Po vypršení ultimáta se zatím nic nestalo. Na místě bylo po 14:00 asi pět vojenských policistů.

Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka se účastníci akce
dopustili protiprávního jednání: "Ministerstvo obrany nemá nic proti
politickým shromážděním, pokud jsou před hranicemi vojenského újezdu." Bez bližších podrobností doplnil, že ministerstvo bude s účastníky protestu dále jednat. Obecně upřesnil, že armáda osoby, které se nedovoleně pohybují ve vojenském újezdu, pokutuje a vyhazuje za hranice vymezeného území. Pokuta na osobu může dosáhnout až 3000 korun.

Šéf protiradarové kampaně Greenpeace Martin Kloubek řekl, že neví, jak dlouho aktivisté na místě zůstanou. Nevyloučil však, že protest potrvá i týdny. Horolezci organizace mezi stromy vyvěsili transparent s obrazem terče o velikosti 15 krát 15 metrů. Protest není podle Kloubka násilný, jeho účastníci se ke stromům nepřivázali.

Do Brd nyní míří skupina okamžitého zásahu pohotovostního oddělení velitelství Vojenské policie Tábor. Podle mluvčího vojenské policie, Jana Čermáka jde o skupinu do deseti lidí, která zasahuje vždy, když dojde k neoprávněnému vstupu do vojenských objektů.

Členové Greenpeace tento měsíc protestovali kvůli plánu postavit v Brdech radar před úřadem vlády v Praze. Sedmnáct jich přišlo převlečeno za lišky, protože jejich protest byl určen hlavně ministru školství Ondřeji Liškovi (Strana zelených), který se podle Greenpeace k radaru vyjadřuje nejednoznačně.

Přímo na kótu 718 chtěli předminulý víkend dojít i účastníci protestu, který organizovala KSČM. Armáda to ale nedovolila. Odůvodnila to tím, že vojenský újezd je určený pro cvičení vojska, a ne pro politické akce.