Riceová podepíše v červnu obě smlouvy o radaru

Praha - Condoleezza Riceová nepřijede počátkem května do Prahy, k podpisu hlavní smlouvy o radaru tak v nejbližší době nedojde. Další termín návštěvy Riceové obě strany teprve hledají, uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová. Premiér Mirek Topolánek připustil, že k podpisu dojde počátkem června. Podepsány by měly být obě dvě smlouvy o radaru.

O květnovém termínu podpisu se spekulovalo jako o jednom z nejpravděpodobnějších, kdy by smlouvu, na níž se dohodli na bukurešťském summitu NATO, měli v českém hlavním městě podepsat ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a jeho americká kolegyně. Ministryně zahraničí Spojených států se měla původně příští pondělí zúčastnit konference o protiraketové obraně.

Své plány nakonec změnila, podle Opletalové ale k podpisu smlouvy dojde v budoucnu v Praze a za přítomnosti Riceové. Její slova potvrdil i premiér Mirek Topolánek: „Při své zahraniční cestě by tu mohla být pouze půl dne a ukázalo se efektivnější, když přijede najednou na obě smlouvy.“

Čeká se na smlouvu SOFA

Oddaluje se i uzavření druhé smlouvy SOFA, která upravuje podmínky pobytu amerických vojsk na našem území. Během dubnového kola se obě strany neshodly a jednání by mělo pokračovat v létě.

Praha začala s Washingtonem o obou smlouvách vyjednávat loni. Spojené státy paralelně zahájily rozhovory také s Polskem. U severního souseda by měly stát ochranné rakety, které by byly propojené s radarem v Česku.

Radar ano, radar ne…

Pokud by byly letos všechny smlouvy dotaženy, nebude podle Schwarzenberga radar fungovat dříve než v roce 2012. Navíc jejich podpis neznamená zelenou pro vybudování základny, je zapotřebí ještě souhlas parlamentu a podpis prezidenta.

Získat první jmenované podle dosavadních reakcí českých politiků ale nebude pro vládu zcela snadné. Komunisté radar na českém území opakovaně odmítají. Sociální demokraté pro základnu také pravděpodobně hlasovat nebudou, požadují navíc před definitivním rozhodnutím vypsání referenda. Chtějí také, aby radar byl podporován Severoatlantickou aliancí.

Stejnou podmínku si od začátku vyjednávání kladou i zelení a lidovci, kteří se shodli, že konkrétnější stanovisko jsou schopni zaujmout až po prostudování podmínek smlouvy. Většina z koaličních politiků je ale vůči umístění základny v zásadě vstřícná.

Vydáno pod