Jihočeští zelení vyslovili nedůvěru předsedovi strany Bursíkovi

Tábor - Jihočeští zelení dnes na své krajské konferenci v Táboře vyslovili nedůvěru předsedovi strany Martinu Bursíkovi. Vytýkají mu nedostatečné prosazování a plnění programu Strany zelených zejména v oblastech ekonomiky, dopravy, zahraničních věcí a ochraně zdraví. Informoval o tom bez dalších podrobností místopředseda jihočeské krajské organizace Jiří Guth.

Konference tak opět potvrdila, že v nejmenší koaliční straně panují napjaté vztahy. Republiková rada zelených potvrdila Bursíka ve funkci na začátku dubna. O vyslovení důvěry ji tehdy sám požádal, když rada v rozporu s jeho názorem odmítla posvětit záměr výstavby radaru protiraketové obrany Spojených států v Brdech. Důvěru mu vyslovila zhruba třetina členů rady, což mu stačilo k setrvání ve funkci.

Z krajů rovněž již dříve zněly názory, že uvnitř strany není dobrá komunikace. Spory mezi zelenými se vyostřily v únoru poté, co Bursík omylem adresoval poslankyni Olze Zubové vulgární e-mail. Zubovou již dříve kritizoval za to, jakým způsobem se omluvila z druhé volby prezidenta republiky.

Krajská konference strany na jihu Čech dnes také výslovně podpořila usnesení republikové rady k reformě zdravotnictví, která požadují mimo jiné alternativní možnost převodu zdravotních pojišťoven a nemocnic na neziskové organizace a zrušení regulačních poplatků pro malé děti.

„Český systém zdravotní péče určitě potřebuje reformu, ale ta se musí dělat s citem a rozvahou. Návrhy ministerstva zdravotnictví bohužel obvykle postrádají jedno z toho nebo dokonce obojí,“ uvedla Michaela Petrová, dvojka jihočeské kandidátky zelených pro volby do krajského zastupitelstva.