Při pochodu extremistů Plzní policie nepochybila

Plzeň - Policisté při zásahu během březnového pochodu neonacistů Plzní nepochybili. K tomuto závěru dospěla inspekce ministra vnitra. Policisté totiž čelili kritice, že nezasáhli poté, co neonacisté údajně před synagogou hajlovali a křičeli antisemitská hesla. Inspekce řešila, zda nedošlo ze strany policie ke zneužití pravomoci veřejného činitele. Rozhodla, že trestný čin spáchán nebyl.

Oznámení inspekci a žádost o prošetření podal sám policejní náměstek západočeské policejní správy Jaromír Kníže, velitel zásahu. Reagoval na slova novináře, jenž údajně během pochodu upozornil velitele zásahu, že někdo provolává protižidovská hesla. „Stěžovatel uvedl, že ho velitel zásahu odbyl a nereagoval,“ uvedl Kníže.

Při vyšetřování vyšlo najevo, že novinář se na místě obrátil na pořádkového příslušníka, nikoliv velitele zásahu. „Upozornil ho, že v pochodu zazněl výkřik, nevěděl však od koho konkrétně. Policista ho požádal, aby kontaktoval policii v místě příslušném, protože nesměl konat jiné povinnosti,“ uvedl Kníže. Dotyčný to však udělal až o tři dny později prostřednictvím tisku. Inspekce zjistila, že policie v tomto případě postupovala správně.

Podle Knížete ale není pochyb, že někdo antisemitské heslo „Židi do plynu“ křičel. Nahrávka, již jim následně novinář poskytl a kterou také odvysílala TV Nova, byla autentická. „V tomto případě je zřejmé, že výrokem došlo ke spáchání trestného činu. Případem se policie zabývá. Zatím jsme nenašli žádné svědky, kteří by výkřik slyšeli a pomohli nám identifikovat pachatele,“ uvedl. Svědky policie začala hledat 5. března, kdy také zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů násilí proti skupině obyvatelů a proti jednotlivci a výtržnictví.