Roztočil nenastoupil do věznice, jeho advokátka podala dovolání

Praha - Rostislav Roztočil nenastoupil do plzeňské věznice. Učinit tak měl už 4. března. Podle deníku Právo Roztočilova právní zástupkyně podala dovolání k Nejvyššímu soudu, a případ by se tak mohl vrátit na začátek hlavního líčení. Na 13 let odsouzený vrah, který se proslavil útěkem z plzeňské věznice v roce 2005, žije od loňského července v Německu.   Dá se očekávat, že krajský soud požádá Německo, aby Roztočila vydalo zpátky do Česka.

Vrchní soud letos v únoru potvrdil Roztočilovi třináctiletý trest za loupežnou vraždu egyptského studenta z roku 1975. Roztočil byl za to už v roce 1985 v nepřítomnosti odsouzen k výjimečnému trestu. Před procesem emigroval do Rakouska a poté do Německa. Zadržen byl až v roce 2000 při vstupu na české území. Trest si pak odpykával v plzeňské věznici, odkud o pět let později uprchl společně s vrahem Romanem Čabradou.

Soud v Německu, kam Roztočil utekl, ho v roce 2006 vydal do Česka pod podmínkou, že nebude stíhán za svůj útěk, zruší se původní rozsudek a zahájí se nový proces.

Roztočil pobývá od loňského července znovu legálně v Německu a trestu se podle informací Práva nehodlá podrobit. Dá se ale očekávat, že středočeský krajský soud vydá na Roztočila již podruhé eurozatykač a mezinárodní zatýkací rozkaz. To ale deníku nepotvrdil ani soud, ani ministerstvo spravedlnosti.