Železný se Bobošíkové omlouvat nemusí, rozhodl soud

Praha - Vladimír Železný se nemusí omluvit své kolegyni z Evropského parlamentu Janě Bobošíkové za výroky, které o ní před několika lety pronesl. Rozhodl o tom dnes Vrchní soud v Praze, který tak potvrdil loňský výrok městského soudu. Poslankyně v žalobě na ochranu osobnosti žádala omluvu za  - podle jejích slov - nepravdivá a nepřiměřená tvrzení, která o ní Železný údajně šířil v médiích.

Podle předsedkyně odvolacího senátu Ludmily Říhové využil Železný svého práva na kritiku, která je širší než u běžných občanů. Politik se totiž dobrovolně vystavuje podrobnější kontrole svých činů, které pak na druhou stranu může v mnohem větší míře bránit v médiích, konstatoval dnes soud. „To je prvek demokratičnosti,“ prohlásila Říhová.

Soud mimo jiné probíral obsah pojmu sekretářka. Podle Bobošíkové je totiž ponižující a uráží jejího manžela, který pracuje jako asistent a zpracovává pro ni odborné analýzy. „Ve vysokých politických kruzích je označení sekretářka urážkou,“ prohlásil u soudu advokát Bobošíkové František Listík. Jeho protivník Zdeněk Kubica toto tvrzení i celý spor značil za slovíčkaření. Soud mu dal za pravdu, když to označil za přiměřenou nadsázku.

Železný a Bobošíková byli do Evropského parlamentu (EP) zvoleni za hnutí Nezávislí. Poté, co zasedli do poslaneckých lavic, se však dostali do sporu. Bobošíková oznámila, že nebude podporovat hnutí Nezávislí kvůli rostoucímu vlivu Železného. Železný zase řekl, že Bobošíková zradila hnutí, za které byla do EP zvolena. Útoky vyvrcholily žalobou na ochranu osobnosti, kterou na Železného Bobošíková kvůli některým jeho výrokům podala.

Vydáno pod