Od čtvrtka se mění pravidla pro použití dětských autosedaček

Praha - Od 1. května budou muset všechny děti, kterým je méně než tři roky, cestovat v autosedačkách. Končí totiž výjimka ze zákona, která v určitých případech povolovala přepravovat děti bez použití sedaček nebo pásů, uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Ještě dva dny nebudou muset rodiny s více dětmi poutat děti starší tří let do sedaček ani bezpečnostních pásů na zadních sedačkách, pokud je jejich auto postrádá. Nesmějí přitom ovšem vjet na dálnici. Od 1. května už budou muset jezdit všechny děti lehčí než 36 kilogramů a nižší než 150 centimetrů v autosedačkách a děti těžší než 36 kilogramů a vyšší než 150 centimetrů alespoň připoutané bezpečnostními pásy bez ohledu na okolnosti.

Dosud také platila výjimka, že autosedačky a pásy nejsou nutné v případech, kdy rodiče rozvážejí děti do mateřských a základních škol nebo na kulturní a sportovní akce, pokud při tom nevjedou na dálnici a nepřekročí rychlost 70 kilometrů za hodinu. Od května už budou muset ale použít autosedačku nebo pásy - v závislosti na věku, tělesné výšce a hmotnosti dítěte.

Podle nového znění zákona se děti mladší tří let tedy budou muset vždy přepravovat v autosedačce a starší děti poutat. Dokud dítě neměří přes 150 centimetrů a neváží víc než 36 kilogramů, nebude smět jet na předním sedadle. V autech, kde na zadních sedadlech chybějí bezpečnostní pásy, se děti mladší než tři roky nesmějí přepravovat vůbec, starší děti menší než 150 centimetrů pouze vzadu.

Dětská autosedačka musí být ve vozidle vždy upevněná podle pokynů výrobce. Sedačka musí odpovídat hmotnosti a tělesným rozměrům dítěte a na sedadle s funkčním airbagem nesmí být otočená čelem proti směru jízdy.

Za první čtvrtletí letošního roku evidovali policisté 38 628 dopravních nehod, při kterých zemřelo 191 lidí. Šest z nich byly děti, stejně jako v prvním čtvrtletí loňského roku. Čtyři děti srazila auta jako chodce, dvě zemřely v osobních autech. V obou případech byl podle policie použitý zádržný systém, zda šlo o autosedačku, nebo o bezpečnostní pás, statistiky nespecifikují.