Paroubek zveřejnil sponzory sdružení jeho exmanželky

Praha - Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes zveřejnil jména dvou sponzorů, kterým doporučil, aby podpořili občanské sdružení jeho bývalé ženy Zuzany. Jde o jeho přátele Jana Dostála a Edvarda Haranta. V Otázkách Václava Moravce také řekl, že neví, jak vysoké byly jejich příspěvky tomuto sdružení, které pomáhá dětem v dětských domovech.

Uvedl rovněž, že exmanželce doporučil, aby nechala ve sdružení udělat procesní audit. Paroubková to prý ale odmítla s tím, že prostředky sdružení byly využity v souladu se zaměřením organizace, tedy na pomoc dětem. Také stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová tento týden řekla, že by bývalé manželce šéfa strany poradila, aby informace o financování sdružení zveřejnila. Paroubek je přitom přesvědčen, že sdružení užívá všechny prostředky na dobročinné účely.

Paroubková odmítá o financování své společnosti hovořit. Podle Mladé fronty Dnes to odůvodnila tím, že si to sponzoři nepřejí. Nechtěla také prozradit, kolik peněz spotřebovává pro sebe. V červenci podle deníku koupila horskou chatu v Krkonoších za 5,2 milionu, což je podle některých médií nižší než obvyklá cena.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Paroubek během rozvodového řízení uvedl, že bude své bývalé ženě se sháněním sponzorů pomáhat. Dnes řekl, že zveřejnění sponzorů, kterým sdružení doporučil, pro něj není problém. „Jeden je můj dlouholetý přítel Jan Dostál. Nevím, jaká firma Jana Dostála to dala. A druhý je můj dlouholetý přítel z Rakouska Eduard Harant, který prostřednictvím některé ze svých firem také věnoval určité peníze,“ uvedl. Výši příspěvků nezná.

S Jaroslavem Syrovým, jehož jméno v médiích figuruje rovněž v souvislosti s příspěvky tomuto sdružení, se podle něj seznámila Zuzana Paroubková sama. Syrový ale řekl sobotní Mladé frontě Dnes (MfD), že Paroubek zná nejméně tři mecenáše. „Poradil nám, na koho se nakontaktovat,“ uvedl podle MfD Syrový.