Za řízení bez průkazu přijde šéf SFŽP Štěpánek o odměny

Praha - Za řízení auta bez řidičského oprávnění přijde ředitel Státního fondu životního prostředí (SFŽP) a zastupitel za Stranu zelených (SZ) v Praze 2 Petr Štěpánek o čtvrtletní odměny. Dohodl se na tom dnes ráno s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem (SZ).

„Jde o významné snížení odměn v řádu desetitisíců korun, už minulý týden před medializací případu jsem dobrovolně poslal 40 000 korun nadaci obětem dopravních nehod,“ řekl Štěpánek. O další sankci rozhodne soud, Štěpánek může být potrestán rokem vězení nebo pokutou.

Za volantem bez řidičského průkazu Štěpánka policisté chytili v Golčově Jeníkově. Případ se stal v sobotu a nesouvisel se Štěpánkovým zaměstnáním. Za volantem stačil Štěpánek ujet jen 200 metrů a zastavila ho policejní hlídka. „Bohužel za rohem, když jsme se otáčeli, tak tam byla hlídka Policie ČR, která to, že řidičský průkaz nemám, poměrně rychle zjistila,“ uvedl už dřív Štěpánek.

Odměny dostává podle Jarmily Krebsové z tiskového odboru ministerstva životního prostředí ředitel fondu v závislosti na kvalitě odvedené práce při dosažení určitých parametrů. „Osobní chyba pana ředitele Štěpánka nás samozřejmě mrzí a může mít jistý vliv i na dobré jméno SFŽP. Na druhou stranu je nutné zdůraznit, že pan Štěpánek je velmi kvalitní a zkušený manažer,“ sdělila stanovisko úřadu. Výsledky Štěpánkovy práce při správě evropských i národních prostředků pro zlepšení životního prostředí ve výši přes 150 miliard korun jsou podle ministerstva nepochybné a úřad je s jeho prací zcela spokojen.

Letos zatím odměny Štěpánek nedostal, výši loňských ministerstvo nesdělilo s tím, že nejde o klasického státního zaměstnance.