Řidič, který srazil pětiletou dívku, dostal u soudu dva roky

Zlín - Senát zlínské pobočky Krajského soudu v Brně dnes poslal třiadvacetiletého Lukáše Mezírku z Kroměřížska za ublížení na zdraví na dva roky do věznice s dohledem. Mladík v lednu 2005 na silnici mezi Lechoticemi na Kroměřížsku a Rackovou na Zlínsku zavinil dopravní nehodu, v jejímž důsledku zemřela pětiletá dívka. Odsouzený přitom neměl řidičské oprávnění a podle znaleckého posudku jel více než stokilometrovou rychlostí. Kromě vězení mu soud uložil i šestiletý zákaz řízení motorových vozidel.

„Jinému z nedbalosti způsobil smrt a porušil při tom zákonem mu uloženou povinnost. Neměl právo řídit automobil a způsobil tragické a neodčinitelné následky. Takové jednání nelze tolerovat,“ odůvodnila uložení nepodmíněného trestu dosud bezúhonnému muži předsedkyně senátu Marie Káňová. Podle ní trest splní kromě individuálního také účel generální prevence v podobě ochrany bezpečnosti silničního provozu. Verdikt je pravomocný, lze proti němu podat dovolání k Nejvyššímu soudu ČR v Brně. Mezírkovi hrozilo až pět let vězení.

Dívka tehdy jela po silnici mezi Lechoticemi a Rackovou na kole se svou babičkou a bratrem. „Najednou jsem za sebou slyšela příšerně řvát nějaké auto. Křičela jsem na děti, ať zajedou na trávník, když tu škodovka vnučku srazila,“ popisovala u soudu nehodu babička. Dítě utrpělo vážná zranění, kterým o den později v olomoucké fakultní nemocnici podlehlo.

Obžalovaný, který dnes na veřejné zasedání nedorazil a požádal o konání v jeho nepřítomnosti, „určitý podíl“ na nehodě nepopíral. Podle pozůstalých se přitom rodině dosud ani neomluvil. Podle obhájce nese hlavní díl viny protijedoucí vůz, kvůli němuž Mezírka údajně dostal automobil Škoda 105 do smyku a posléze havaroval. Řidič protijedoucího vozu však podle babičky projel místem o několik okamžiků dříve, aniž zastavil. Dohledat se jej nepovedlo ani policii. „Podle znalce to nemohlo probíhat tak, jak tvrdí obžalovaný,“ uvedla Káňová.

Krajský soud dnes projednával kauzu podruhé. Poprvé věc okresnímu soudu po jeho odsuzujícím rozsudku v květnu 2006 vrátil. Soud prvního stupně pak loni v září poslal Mezírku na 15 měsíců do vězení. Proti rozsudku se odvolal státní zástupce, který požadoval přísnější trest, i obžalovaný, jenž žádal naopak trest podmíněný. Krajský soud mu však nakonec devět měsíců přidal, čímž vyhověl odvolání obžaloby. „Je to přísnější, ale nikdo nám ji nevrátí,“ vyjádřila se k rozsudku po jednání babička zemřelé dívky.