Paroubek vládu kritizoval, Topolánek chválil

Praha - Rozpravu, na jejímž konci bude dolní komora hlasovat o sociálnědemokratickém návrhu na vyslovení nedůvěry kabinetu, zahájili předseda ČSSD Jiří Paroubek a premiér Mirek Topolánek. Debatu ve sněmovně provázejí slovní přestřelky a zcela rozdílná hodnocení Topolánkova kabinetu. Zatímco podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka vláda zemi škodí, je asociální, nelegitimní a neschopná zvládnout nadcházející předsednictví EU, Mirek Topolánek vidí svůj kabinet v podstatně lepším světle. „Je to vláda dobrá a určitě nejlepší z možných, které v patové (povolební) situaci v roce 2006 vzniknout mohly,“ prohlásil dnes premiér ve sněmovně.

Paroubek se snažil přesvědčit koaliční poslance

Paroubek se v dnešním projevu snažil některé koaliční poslance přesvědčit o tom, že udělají dobře, když zvednou ruku pro nedůvěru. Lidovci by se podle něj měli zamyslet nad tím, zda se vrátí k úspěšným dobám, nebo setrvají „ve zničujícím papouškování ODS“. Měli by si prý uvědomit, že pro KDU-ČSL může být „sevření v této ultraliberální koalici“ smrtící. „Toto je vláda komiky a hazardu v jednom. Vláda, která není způsobilá zvládnout naše předsednictví v Evropské unii, vláda, která děsí svými zahraničněpolitickými aktivitami,“ prohlásil šéf ČSSD a pokračoval ve výčtu údajných slabin kabinetu.

Paroubek se hrozí dalšího působení Topolánkova kabinetu hrozí. "Toto je
vláda, která děsí svými zahraničními aktivitami," uvedl. Podle něj kabinet
není schopen zvládnout předsednictví EU. Jako černá můra prý na Paroubka již dnes působí představa, že premiér „bude chvilkami spílat zahraničním delegacím, chvilkami nemístně žertovat se zdviženým prostředníčkem a předkládat jankovité návrhy a do toho prezident Václav Klaus trousit svá euroskeptická moudra a představu, že se země neotepluje, ale jen lidem je prostě horko“.

Topolánek vypočítával úspěchy svého kabinetu 

Topolánek naopak prohlásil, že jeho tým je schopen nejen napravit chyby bývalých sociálnědemokratických vlád, ale má i vizi budoucího rozvoje země. Vláda podle něj snižuje deficity veřejných financí, změnami ve zdravotnictví „chrání pacienty před vysokými náklady na léky“ a zlepšuje podmínky pro práci justice. Je i mnoho dalších dobrých důvodů, proč držet tuto koalici a hledat kompromisy, dodal premiér.

Sociální demokraté kritizují zelené

Vicepremiér a předseda Strany zelených Martin Bursík připomněl zprávu Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která označila reformu veřejných financí za hlavní úspěch současné vlády a vybídla k dalším. „Toto lze v kontextu dnešního jednání o nedůvěře vládě považovat za adresný vzkaz této ctihodné sněmovně,“ podotkl Bursík.

Sociální demokraté označili Bursíkova slova za úředníky napsané fráze. „Už vám nevěří ani lidé ve vlastní straně,“ zaútočil Vítězslav Jandák (ČSSD). Jeho kolegové Bohuslav Sobotka a Zdeněk Škromach vyčetli zeleným, že jejich ministři navzdory svým výhradám neopustili vládu, když se do ní vrátil předseda KDU-ČSL Jiří Čunek.

Filip poukázal na nízkou důvěru ve vládu  

Předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip poukázal na to, že vláda Mirka Topolánka (ODS) má menší důvěru ve společnosti než kabinet Vladimíra Špidly (ČSSD) těsně před jeho pádem. Topolánkova vláda je podle Filipa „tvůrcem bublin o tom, jaká je skvělá a jedinečná“. Bublinou byl podle Filipa i zákon o stabilizaci veřejných financí.

V tomto volebním období jde již o třetí pokus opozice o sesazení vlády. K vyslovení nedůvěry je nutné získat ve dvousetčlenné dolní komoře alespoň 101 hlasů, ČSSD a KSČM jich ale mají dohromady jen 97. Opozice zřejmě doufá, že proti vládě by mohl hlasovat i někdo z koalice, zatím se ale nezdá, že se to stane. Napětí ve vládním táboře sice v úterý zvýšily spory kolem majetkového vyrovnání s církvemi, na soudržnost koalice při dnešním opozičním útoku to ale zřejmě vliv mít nebude.