Debata o protikomunistickém odboji je stále živá

Praha - Společenská diskuse o třetím, protikomunistickém, odboji, oživená udělením medaile z rukou premiéra Topolánka bratřím Mašínům, pokračuje. Ústav pro studium totalitních režimů dnes v rámci Cyklu filmových seminářů o protikomunistickém odboji promítne dokument Martina Vadase o skupině bratří Mašínů a Milanovi Paumerovi Země bez hrdinů, země bez zločinců.  Po filmu bude následovat beseda s účastníky třetího odboje Milanem Paumerem a Františkem Zahrádkou.

Třetí odboj, a hlavně pak činy odbojové skupiny bratří Mašínů dodnes rozdělují českou veřejnost. Pro jedny jsou sprostými vrahy, kteří neváhali odpravit bezbranné a nevinné, pro jiné statečnými jedinci, kteří záhy pochopili zrůdnost komunistického režimu a neváhali se mu postavit se zbraní v ruce. Podle Martina Vadase je o debatu o protikomunistickém odboji stále zájem. „Média dluží věcné informace o tom, co vlastně byl třetí odboj, za jakých podmínek vznikl, proč vznikl a proti komu se obořil. Jsou o tom knihy i zveřejněné dokumenty v archivech. Je důležité, aby si lidi udělali vlastní názor.“

Otázky třetího odboje nacházejí své místo i na půdě parlamentu. Senát před měsícem navrhl zákonem uznat třetí odboj. Podle míry boje proti komunismu by měli mít jeho účastníci nárok na osvědčení odbojáře nebo dekret účastníka odporu, které by vydával Ústav pro studium totalitních režimů. Aktivní účastníci by navíc získali stejné postavení, jako mají váleční veteráni. Očekává se ale, že v dolní komoře parlamentu bude kvůli nesouhlasu levice těžké návrh prosadit.