Odboráři budou proti reformám protestovat billboardy, hrozba stávky trvá

Praha - Odboráři představili billboardy, kterými chtějí od 1. května bojovat proti plánovaným reformním krokům vlády. Zaměří se na zdravotnictví, reformu penzí a školství. Konfederace odborových svazů je už od začátku března kvůli reformám ve stávkové pohotovosti. Kromě kampaně připravuje i čtyři demonstrace, které by se měly konat každý týden před sídlem vlády. Radikálnější odborové svazy hrozí i stávkou. Definitivní rozhodnutí padne na sněmu ČMKOS 20. května.

„Nevěřím v žádném případě tomu, že by sněm rozhodl, že taková akce (stávka) nebude,“ uvedl předseda ČMKOS Milan Štěch. Podle něj sněm buď rozhodne o stávce a jejím termínu přímo, nebo ponechá rozhodnutí na radě ČMKOS. Na podobě a datu by se pak shodli předáci svazů. Konfederace sdružuje 32 svazů s asi 540.000 členů. „Když si vezmu tu míru arogance (vlády) a snahy válcovat, tak osobně si myslím, že ke stávce nejpozději na podzim dojde. Jak bude masivní, bude záležet na občanech,“ řekl Štěch.

ČMKOS je od začátku března kvůli reformám ve stávkové pohotovosti. Reformní kroky a záměry vlády kritizují odboráři už dlouho. Svůj postoj chtějí nyní podpořit 55 billboardy, které by měly od 1. května viset podél hlavních silnic v Česku. Velkoplošné plakáty si berou na mušku reformu zdravotnictví a vyzývají k protestům. Vládní „antireklama“ potrvá měsíc.

Billboardovou kampaň doplní demonstrace před Úřadem vlády, které se budou konat po čtyři středy vždy od 15:00. První se má uskutečnit 21. května a jejím tématem je právě zdravotnická reforma. Druhá protestní akce připadá na 28. května a zaměří se na reformu penzí. Třetí setkání 2. června vylíčí dopady vládních reforem a 9. červen odboráři věnují školství.

Billboardy, pomocí kterých chtějí odboráři protestovat proti reformním krokům Topolánkovy vlády.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod