V květnu vyjedou na středočeské tratě dvě další Regionovy

Kladno  - Na železničních tratích ve Středočeském kraji budou od května pravidelně jezdit další dvě modernizované soupravy Regionova. České dráhy (ČD) je nasadí mezi Prahou, Kladnem a Kralupy nad Vltavou. Soupravy se skládají z vozů, které vznikly rekonstrukcí starších vagonů řady 810, uvedl mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Ve Středočeském kraji se tak cestující budou setkávat už s pěti vlaky Regionova. Tyto lehké částečně nízkopodlažní motorové vlaky umožňují cestování také vozíčkářům, matkám s kočárky a cyklistům. Jedna dvouvozová Regionova stojí 20 milionů korun, cena třívozové verze je 37 milionů korun.

Dvě soupravy již jezdí ve všedních dnech mezi stanicemi Praha-Libeň a Vrané nad Vltavou a o víkendech směrem na Dobříš a Čerčany. Třetí jednotka vozí cestující na trati Praha-Kladno-Rakovník.

„Dva nové vlaky stejně jako všechny středočeské jednotky mají dva vozy,“ uvedl ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD v Praze Alois Kašpar.

Nové Regionovy budou jezdit z pražského Masarykova nádraží zejména do Kladna a dál do Kralup nad Vltavou. Během dne také několikrát pojedou mezi stanicemi Kladno a Kladno-Ostrovec a Kladno a Kralupy nad Vltavou.

Podle mluvčího Kubaly v rámci modernizace železnice ČD každoročně investují do obnovy stanic a vlaků několik miliard korun. Osobními vlaky ČD cestuje ročně 180 milionů pasažérů.