Pochod neonacistů, plánovaný na výročí Křištálové noci, nelze zakázat

Praha - Pochod neonacistů pražskou židovskou čtvrtí, plánovaný na listopadové výročí Křišťálové noci, není možné podle úřadů zakázat. Pražský magistrát se hájí tím, že jedná podle rozhodnutí soudu. Když město loni podobnou akci zakázalo, soud to odmítl.

Neonacisté naposledy procházeli pražskou židovskou čtvrtí v lednu 2003. Tehdejší spoluorganizátor Petr Kalinovský byl známý tím, že na předchozí akci zapálil izraelskou vlajku.

Teď je organizátorem Erik Sedláček, označovaný za neonacistického sympatizanta. Pochod úřadům nahlásil jako protest proti české účasti na okupaci Iráku. To se nelíbí Leo Pavlátovi, řediteli Židovského muzea v Praze: „Naplánovat si pochod židovským městem v den říšského pogromu považuji za hrubou a cynickou urážku obětí nacistického antisemitismu.“

Úřady ale nemohou pochod zakázat. „Organizátor nejeví známky protizákonného jednání, my tak nemůžeme v následujících třech dnech, kdy nám to zákon ukládá, akci zakázat,“ tvrdí mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf.

Magistrát se odvolává proti rozhodnutí soudu, na který se Sedláček obrátil loni, když mu stejnou akci město nepovolilo. Soud mu vyhověl, protože magistrátní odůvodnění zákazu bylo údajně slabé. „To odůvodnění soud shledal jako velmi obecné a nekonkrétní,“ vysvětluje soudkyně Hana Veberová. Zároveň ale nevyloučila, že kdyby magistrát argumentoval konkrétněji, byla by šance akci zakázat.

Po čtyřech letech má letošní listopadový pochod vést znovu kolem židovských památek. Organizátoři očekávají 150 demonstrantů. Na akci se zřejmě objeví i členové Národního odporu, nejvýraznější neonacistické organizace v Česku. Policie čeká problémy a už shání informace. Na základě nich se pak rozhodne, kolik policistů bude do akce nasazeno. Řádně ohlášený pochod tedy budou úředníci a policie moci rozpustit až na místě, jen pokud jeho aktéři poruší zákon.