Dopravní policisté se připravují na nejkritičtější dny českých silnic

Praha - Následující dny, které Česko čekají na silnicích, označili experti na dopravu jako kritickou kombinaci několika faktorů. Po čtvrtečním státním svátku si mnoho lidí bere dovolenou, ale i ti, kteří odjedou až v pátek večer, se budou s ostatními v neděli vracet domů. Policie už proto rozjela několik dopravních akcí.

Podle odborníků je dvojitý prodloužený víkend jednou z nejkrizovějších situací za celý rok. Během středy, čtvrtka a pátku sedají za volant statisíce lidí a odjíždějí na dovolenou. „Vyrážejí řidiči, kteří nejsou takzvaně vyježdění, kteří celou zimu nejeli a to dělá situaci ještě nebezpečnější,“ vysvětluje Karel Pospíšil z ÚAMK.

Nebezpečnost prvního květnového týdne potvrzují statistiky. Vloni v tomto týdnu zemřelo na silnicích 24 lidí, což je skoro o dvacet mrtvých víc než třeba první týden v lednu. Za nehodami a desítkami mrtvých stojí kombinace hned několika faktorů: nervozita, stres, zácpy, nepřipravení řidiči.

Už během dubna zemřelo na českých silnicích 69 lidí, což je vůbec nejvíc v letošním roce. I kvůli tomu ohlásili policisté na krizové dny 30 mimořádných kontrolních akcí, které začali už ráno a zapojili i leteckou techniku. „V rámci různých opatření budeme mít nasazený i vrtulník na území Prahy, který bude monitorovat příjezd do Prahy,“ informuje Pavel Nosek z ředitelství služby dopravní policie.

Nejhorším a nejnebezpečnějším dnem, který dopravní experti očekávají, má být tato a příští neděle, kdy se budou všichni vracet jak z prodloužených tak z normálních víkendů.