V USA se kvůli vyšším cenám množí krádeže benzinu

New York - Američtí motoristé, kterým se nelíbí rostoucí ceny pohonných hmot, se stále častěji dopouští krádeží benzinu u čerpacích stanic, kde natankují a ujedou bez zaplacení. Situace by se navíc mohla ještě zhoršit s příchodem letní motoristické sezony, uvedla Americká asociace obchodníků s benzinem.

Průměrná cena benzinu ve Spojených státech se tento týden vyšplhala na rekordních 3,6 dolaru za galon (zhruba 15,50 Kč za litr) v důsledku stoupajících cen ropy. V některých amerických městech, například v San Francisku, již ceny benzinu překročily psychologicky důležitou hranici čtyř dolarů za galon, napsala agentura Reuters.

„Začíná to být zlé. Když jde cena benzinu nahoru, počet ujetí (od čerpacích stanic bez zaplacení) se zvyšuje,“ řekl prezident asociace Dan Gilligan. Dodal, že asociace, která zastupuje zhruba 8000 maloobchodníků, tlačí na zákonodárce, aby zjednodušili stíhání pachatelů takovýchto trestných činů. Upozornil rovněž, že některé čerpací stanice začínají požadovat placení předem.

„Při posledním nárůstu (cen) benzinu přešla řada maloobchodníků k požadování platby před natankováním,“ prohlásil Gilligan. „Mnozí maloobchodníci si však stále chtějí udržet se svými zákazníky vztah založený na důvěře,“ dodal.