Prvomájové akce extremistů letos proběhly v poklidném duchu

Praha - Tradiční prvomájové akce extremistů proběhly na rozdíl od minulých let v klidném duchu, bez střetů, zraněných a zásahu těžkooděnců. Ty větší se nakonec konaly pouze v hlavním městě, kde se jich zúčastnilo - na levé i pravé části politického spektra - jen několik stovek lidí.

Na náměstí Jiřího z Poděbrad se sešlo okolo 600 příznivců krajní pravice, kteří na závěr prošli Žižkovem, kde policie pouze odkláněla dopravu. Policie nakonec za celý den zadržela pouze jednoho mladíka, který měl tetování se symbolikou SS a rasistická svatá válka a je proto podezřelý z propagace nacismu.

Na Střeleckém ostrově zase zhruba 100 anarchistů po každoročních antifašistických protiakcích letos zvolilo poklidnější způsob oslavy prvního máje. Všichni podpořili festival proti rasismu a na rozdíl od loňských rvaček s policií vyráběli z krepového papíru květiny k uctění památky popravených chicagských odborářů. „Říkali jsme si, že pro jednou můžeme nechat protest proti neonacistům na oficiální politické elitě a na dalších nevládních organizacích,“ okomentoval akci anarchistů její organizátor Ondřej Slačálek.

Přestože nebyl v ulicích Prahy po celý den skoro žádný problém, 1000 policistů bylo stále v pohotovosti. Na Císařské louce totiž až do desáté hodiny večerní probíhal koncert proti rasismu.

Anarchisté pokládají květiny z krepového papíru k uctění památky popravených chicagských odborářů.
Zdroj: ČT24
Vydáno pod