Spyra bude u soudu čelit obžalobě kvůli pokusu o podvod

Praha - Státní zástupkyně podle dnešního vydání deníku Právo podala ve středu obžalobu na polského lobbistu Jacka Spyru kvůli údajnému pokusu o desetimilionový podvod na miliardáři a majiteli společnosti Agrofert Andreji Babišovi. Spyrovi hrozí až dvanáct let vězení.

„Mohu potvrdit, že jsme obžalobu poslali k Městskému soudu v Praze a že právní kvalifikace zůstává stejná jako na počátku. Jde tedy o pokus o podvod v prvním a čtvrtém odstavci,“ řekla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Spyra podle Práva věří, že se u soudu obhájí a bude osvobozen. „Počítám, že ano. Na záznamech z těch schůzek je spousta dalších věcí, které nikdo nevzal v potaz a které jsou v můj prospěch. Budu tedy po soudu požadovat jejich prohlédnutí,“ řekl Spyra.

Spyra údajně nabízel majiteli společnosti Agrofert Andreji Babišovi, že ho za úplatek deset milionů korun zbaví problémů s jeho vyšetřováním v Polsku. Prý mu řekl, že v Polsku mají vysocí státní představitelé zájem na jeho kriminalizaci a že může tuto snahu zastavit. Agrofert na něj proto podal trestní oznámení. Kriminalisté lobbistu zadrželi přímo na schůzce, na níž měl zástupce firmy Spyrovi peníze předat.

Spyra později odmítl, že by od Babiše skutečně chtěl dostat nějaké peníze. Podle něj šlo o cílenou provokaci, která měla prokázat zkorumpovanost šéfa Agrofertu a překazit jeho plány v chystané arbitráži proti polskému koncernu PKN Orlen. V případě odsouzení nyní ale Spyrovi hrozí až 12 let za podvod.

Babiš byl jedním z uchazečů o privatizaci českého petrochemického podniku Unipetrol, který nakonec získal právě PKN Orlen. Okolnosti privatizace a podezření z korupce vyšetřovali také čeští i polští kriminalisté.