Pro zraněné vojáky v Afghánistánu odletěl armádní speciál

Kábul/Praha - Česká armáda vypravila letadlo pro tři české vojáky, které zranil výbuch nálože v afghánské provincii Lógar, a ostatky jejich zemřelého kolegy. Čtvrtý voják je s těžkými zraněními v americké polní nemocnici v Bagrámu poblíž Kábulu. Speciál odstartoval z vojenského letiště v pražských Kbelích před desátou hodinou dopolední. Do Afghánistánu za českými vojáky míří také náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.

Kdy se letadlo vrátí, bude záviset na zdravotním stavu nemocných. „Naším cílem je dopravit všechny zraněné do Prahy v co nejkratším čase. Bude ale záležet na jejich aktuálním zdravotním stavu,“ uvedla mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. K návratu dojde nejspíše nejdříve v sobotu večer.

„Tři vojáci jsou ve stabilizovaném stavu, mimo ohrožení života, stav čtvrtého je nadále velmi vážný a leží na JIP. Všichni čtyři jsou nadále hospitalizováni v polní nemocnici americké armády na základně Bagrám,“ uvedl pro ČT náčelník generálního štábu Vlastimil Picek s tím, že česká armáda je připravena odletět okamžitě. „Odlet plánujeme v nejbližších hodinách,“ dodal Picek.

Ke středečnímu útoku došlo v provincii Lógar a jeho terčem byli členové provinčního rekonstrukčního týmu, který v tomto regionu na východě Afghánistánu působí od března. Mrtvý voják už je třetím příslušníkem české armády, který v této zemi zahynul.