Na řidiče čekají dopravní omezení v Karlových Varech

Karlovy Vary - Provoz v Karlových Varech omezí několik velkých oprav komunikací. Cestující a řidiči autobusů městské dopravy se tedy musí smířit s řadou uzavírek. Na obnovu silnic vynaloží město letos zhruba 200 milionů korun. Nejnákladnější akcí je oprava Sokolovské ulice za 100 milionů korun, uvedl mluvčí města Jakub Kaválek.

Rekonstrukce Sokolovské ulice je plánována na druhou polovinu roku. Nelze ji zahájit dříve, než budou dokončeny poslední dva kruhové objezdy u nového průtahu městem. Křižovatky v lokalitě U Koníčka a u zimního stadionu umožní odklonit dopravu ze Sokolovské ulice přes Tuhnice v obou směrech. „Přípravné práce na Sokolovské už začaly. Letos proběhne zhruba polovina z plánovaného rozsahu prací,“ uvedl Kaválek.

Navržené úpravy v Sokolovské ulici částečně zklidní provoz. Například silnice procházející čtvrtí Rybáře bude zúžena ze současných čtyř metrů o více než půl metru. To přinutí automobily k pomalejší jízdě. Změní se rovněž prostor pro parkování, kdy vzniknou podél komunikace takzvané zálivy. „Další podstatnou změnou budou kruhové křižovatky na spojnicích s ulicemi Nákladní a Železniční,“ uvedl náměstek primátorky Petr Keřka.

Původní záměr, aby byla po dobu stavby v Sokolovské ulici zcela zastavena doprava, se ukázal jako nereálný. Proti byl například dopravní podnik, jehož autobusy tudy projíždějí. Jednání vedla nakonec ke kompromisu s tím, že část linek tudy nadále povede a část bude odkloněna po průtahu, řekl ředitel společnosti Pavel Bohánek. „Nejvytíženější linka číslo jedna bude určitě po Sokolovské dále projíždět,“ poznamenal.

Už v květnu začnou práce při opravách Starorolské ulice a následovat bude Počernická ulice. Připraveny jsou také rekonstrukce ulice U Imperialu a druhá etapa Jáchymovské ulice. Přesné termíny nejsou podle Kaválka u všech staveb ještě stanoveny, ale už byly v tendrech vybrány stavební firmy.