Začátkem května se sjeli technaři na několika místech republiky

Praha - Pěkné počasí vylákalo milovníky techna. V České republice před prvním květnovým víkendem probíhá několik technoparty - na Strakonicku, na Opavsku i na Sokolovsku. Jejich průběh je zatím klidný, bez větších incidentů. Počet účastníků je nejvýše kolem dvou tisíc.

V Uzenicích na Strakonicku, kde technoparty začala ve středu jako soukromá oslava narozenin, se baví na pronajaté louce zhruba 1200 lidí. K vážnějším konfliktům nedošlo, organizátoři ale porušili obecní vyhlášku o rušení nočního klidu. Policie prošetřuje šest stížností od obyvatel okolních obcí.

Technoparty v Nových Oldřůvkách na Opavsku pokračuje třetím dnem. Na místě se baví zhruba 2000 lidí, kteří přijeli i z Polska, Rakouska, Francie a Nizozemska. Policisté zatím v souvislosti s akcí nezaznamenali žádné incidenty, které by museli řešit.

Třetí akce, která by dnes měla teprve začít, se koná v Květné u Krajkové na Sokolovsku. Na místním letišti by se mělo sejít 150 lidí. Akci, trvající do neděle, budou monitorovat policisté.