Greenpeace očekává o víkendu v Brdech návštěvu politiků

Míšov (Plzeňsko) - Aktivisté z hnutí Greenpeace na kótě 718 v brdských lesích očekávají o víkendu, že je přijedou navštívit někteří starostové a zřejmě i politici. Zatím za nimi přišlo kolem šedesáti lidí, kteří jim vesměs vyjadřují podporu. Od pondělí členové Greenpeace na kótě, kde má stát americký radar, proti umístění radarové základny protestují. Okolí hlídá a kontroluje vojenská policie.

„Jsme rádi, když za námi lidé chodí a vyjadřují nám tím podporu. Greenpeace za ně ale neodpovídá, každý je tady na vlastní zodpovědnost. Lidé sem vstupují, tím konají přestupek, a mohou dostat pokutu. Vážíme si jejich postoje,“ uvedl Jan Piňos z Greenpeace. Návštěvníci, kteří se na kótu vydají, riskují až třítisícovou pokutu, pokud nemají povolení újezdního úřadu.

Lidé aktivistům pomáhají také při stavbě dřevěného mostu, který má na rozdíl od radaru symbolizovat spojení mezi lidmi. Na kótě je nyní kolem 15 lidí, včetně trojice horolezců na plošinách v korunách stromů. Pokračovat se dnes chystají kromě stavby mostu také v tzv. fotoblokádě. V jejím rámci vyzvali lidi, aby se vyfotili s letákem s terčem a nápisem Mám cíl - nebýt cíl.