Havel pro ČT: V Barmě zavládl hřbitovní klid

Praha - Václav Havel v uplynulých dnech kritizoval činnost Mezinárodního společenství v Barmě. Situaci v této asijské zemi se bývalý český prezident věnuje dlouhodobě. Pro pořad Události, komentáře poskytl o aktuálním dění v Barmě exkluzivní rozhovor.

Podle Václava Havla nezakročila OSN v Barmě adekvátně – nevyužila totiž všech možností, které má, aby čelila současnému barmskému režimu. Havel si myslí, že nedůraz OSN je zaviněn postojem Číny v Radě bezpečnosti: „Já se domnívám, že země, která se chystá pořádat olympijské hry, by měla pociťovat jiný typ odpovědnosti. Myslím si, že leccos se dalo udělat jednak tlakem na Čínu a jednak bez Číny.“

Podle něj mělo Mezinárodní společenství vůči Číně uplatnit razantní kroky, např. utlumení diplomatických styků či jejich úplné přerušení, popř. zavedení ekonomických sankcí.

V Barmě teď dochází k paradoxní situaci – podle médií se dění uklidňuje, ale v životech lidí, kteří bojují za změnu, dochází k mnohem větším represím. Havel tento stav označuje jako „hřbitovní klid“. „To my známe z naší historické zkušenosti také. Stav, kdy je zdánlivě všechno v pořádku. Situace tam je asi velmi zlá.“ Podle něj by nemělo být dění v Barmě světu lhostejné.

Bývalý prezident spolupracuje s řadou disidentů na Kubě či v Bělorusku. Stoupence demokracie v Barmě podpořil podepsáním několika kolektivních vyjádření a protestů. „Myslím si, že solidarita je nesmírně důležitá. A právě my, kteří jsme zakusili represivní režim a kteří jsme viděli, jak nám solidarita pomáhala, bychom měli nyní být těmi hlavními, kdo opět solidaritu projevuje tam, kde jsou lidská práva a svobody potlačovány,“ poznamenal Havel v rozhovoru pro Události, komentáře.

Vydáno pod