Ministerstvo chce odpustit dluhy za rodičovské alimenty

Praha - Dlouhodobí neplatiči výživného na děti se můžou těšit na první den příštího roku. Stát jim odpustí všechny dluhy, které se mu do 31. prosince nepodaří vymoci. Počítá s tím zákon o pomoci v hmotné nouzi platný od Nového roku.

„Podle tohoto zákona se promlčují všechny dluhy neplatičů výživného, a to do doby jednoho roku do 31.12 2007,“ potvrdila České televizi právnička Monika Tulachová. Stát tak přijde odhadem řádově o miliony korun, které za neplatícího rodiče posílal dětem v sociálních dávkách. Jen za minulý rok vyplatil stát na příspěvku na výživu asi 95 milionů korun. Průměrná výše vyplaceného příspěvku byla 909 korun.

Někteří odborníci naopak považují odpuštění dluhu ze strany státu za nespravedlivé, protože na to doplácejí děti. Navíc v ostatních vyspělých evropských zemích panuje spíše opačný trend. „Například v Německu nebo i v Rakousku platí stát celé výživné za neplatící rodiče,“ tvrdí právnička Marie Cilínková. Další kritikové zase poukazují na to, že by zákon neměl vycházet vstříc těm, kteří se vyhýbají své rodičovské povinnosti platit příspěvek. „Na to doplatí stejně jenom občané státu, protože z jejich daní bylo to dlužné výživné uhrazeno,“ dodává Monika Tulachová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí s tím ale nesouhlasí. Odpouštění restů dlužníkům je podle jeho zástupců pro stát nakonec výhodné. „Vymáhání pohledávek bylo poměrně náročné a v podstatě se státu vracelo jenom asi deset procent. Pohledávky vymáhali pracovníci sociálních úřadů pověřených obcí a byla to pro ně vlastně práce navíc,“ argumentuje ředitelka odboru sociální politiky na ministerstvu Marie Kudlová.

Aby se ušetřila práce a peníze, stát se tak raději pohledávek zbavuje. Dluh nemizí, vymáhat ho nebude stát, ale rodič, v převážné většině matka, která ale může mít nižší šanci na úspěch. „Pokud se rodiči podaří vysoudit peníze, musí pak státu vrátit příspěvek na výživu, který dostával po dobu, co mu alimenty nechodily,“ upozorňuje Kudlová.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nicméně přiznává, že zákon o pomoci v hmotné nouzi má své nedostatky. Dokonce tohoto měsíce chce proto nechat zpracovat podrobnou analýzu jeho fungování, a je možné, že se v něm některé pasáže budou měnit.

Vydáno pod