Senátoři žádají zákaz komunistických symbolů

Praha - Srp a kladivo na tričku nebo ušanky z dob sovětské armády se dají stále koupit, hlavně v Praze. Už brzy by ale mohl být těmto suvenýrům konec. To v případě, že parlament definitivně schválí zákon, který zakazuje propagaci nacismu a komunismu, a tak i symbolů, které je charakterizují. Kdo bude podobné věci nosit nebo prodávat, může jít i do vězení.

Triček se srpem a kladivem či generálských čepic je zejména v turistických centrech měst a tržnicích nepřeberná řada. Mnozí prodejci tvrdí, že je to lákadlo pro turisty. Přiznávají ale, že občas se objeví pamětník dob minulých, kterému takové zboží vadí. Autoři nového trestního zákona chtějí, aby toto zboží definitivně zmizelo.

„To nebyla legrace, že to byly diktatury se vším všudy, s ohromným množstvím lidských obětí a lidských tragédií,“ vysvětluje svůj postoj senátor Martin Mejstřík. „U nás je zvykové právo a slušnost „haknkrajc” na tričku nenosit, a myslím si, že zrovna tak by bylo slušné nenosit srp a kladivo,“ přidává se k němu kolega Jaromír Štětina.

Zákon je sice podle advokáta Libora Štajera nešťastně napsán, hovoří ale o trestnosti jasně: „Ani při nepříliš striktním výkladu bude nebo může být hodnoceno jako trestné nošení triček, bund, mikin, které budou obsahovat symboly jako je srp, kladivo, rudá hvězda, či jiné symboly.“

Totéž platí pro ty, kteří podobné věci budou prodávat. Nic z toho by se totiž nesmělo objevit na veřejnosti. „Veřejnost je podle trestního zákona skupina více než dvou osob,“ dodává advokát Štajer. Podle policejní mluvčí Blanky Kosinové se bude muset policie řídit zákonem v takové podobě, v jaké bude schválen.

Dnes policie soudí případ od případu, jestli je používání symbolů nebezpečné a nebo ne. Rozhodující je stanovisko státního zástupce. „Pokud se jedná například o historický odkaz nebo odkaz na nějaké levicové hnutí, tak tam to nelze brát jako trestný čin, ovšem pokud by se jednalo o odkaz na nějaké hnutí, které potlačuje svobodu druhého člověka, tak tam by se s tím mělo zacházet jako s trestným činem,“ uvedla pro Českou televizi Kosinová.

Zákon zakazující komunistické a nacistické symboly je teprve na začátku svého projednávání. Po Senátu se jím bude muset probírat i Poslanecká sněmovna. Pokud bude vůbec schválen, tak se tak nestane dřív než za několik měsíců.