Police reagovala na shromáždění KSM různě

Praha/Brno - Městská policie v Brně rozpustila při včerejších oslavách 1. května shromáždění Komunistického svazu mládeže a zabavila i několik vlajek. Sdružení je totiž soudně zakázané. Mladí komunisti se ale sešli i v Praze, kde si jich policie vůbec nevšímala. Jde o dvě stejné situace, policie se ale rozhodla různými způsoby, jak zareagovat.

V Brně na Moravské náměstím policie zabavila zakázanému Komunistickému svazu mládeže několik vlajek a nařídila, aby se shromáždění rozešlo. KSM má totiž zakázanou jakoukoliv činnost, takže se nemůže nikde nijak prezentovat, vysvětluje mluvčí Městské policie Brno Denisa Kapitánčíková.

Transparenty hlásající stejnou ideologii se 1. května objevily i na pražském Výstavišti, kde se také sešli příznivci KSM. Pražská policie ale zde dospěla k závěru, že nedošlo k naplnění skutkové podstaty žádného trestného činu ani přestupku.

Trestní zákon a trestní řád by měl ale platit totožně na celém území ČR a podle odborníků by si policie měli svou činnost sjednotit. Pražská policie se opírá hlavně o právní rozbor, který si nechala udělat. Podle toho jsou symboly zobrazené na vlajkách v pořádku, rozbor ale prý nehodnotil, zda se zakázané sdružení může objevit na veřejnosti.

Komunistický svaz mládeže přitom tvrdí, že se nejednalo se o setkání zakázaného svazu, ale šlo pouze o neformální setkání příznivců komunistické ideologie. „KSM měl jiné logo a jiné symboly,“ hájí shromáždění předseda bývalého Komunistického svazu mládeže Milan Krajča.

Komunistický svaz mládeže byl rozpuštěn z rozhodnutí Ministerstva vnitra v říjnu 2006. Toto rozhodnutí letos v březnu potvrdil Městský soud v Praze s tím, že sdružení vyvíjí činnost, která vede k porušování zákonů a ústavy. KSM podal proti rozhodnutí Městského soudu kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.