Vláda mírní boj s korupcí, některé její návrhy byly neefektivní a drahé

Praha - Vláda opustila některé záměry v boji proti korupci. Po dvouleté bilanci vyplynulo, že ne všechny plány by byly podle ministrů efektivní, jiné by zase mohly být příliš drahé. Uvádí to zpráva o plnění úkolů strategie vlády v boji proti korupci.

Dvouletý koaliční boj moc tvrdých ran českému korupčnímu prostředí nezasadil. Vyplývá to ze zprávy ministerstva vnitra. V letech 2006 a 2007 se korupci dařilo. Přes doposud přijatá opatření k zamezení korupčního jednání se situace nijak výrazně nezlepšila.

Vládní koalice přesto do budoucna vypustila některé úkoly ve strategii potírání úplatkářství. Původně počítala se vznikem zákona o legitimním lobbingu - úpravu vztahů politiků a prostředníků lidí z podnikatelského prostředí. Ten se ale odsouvá. Podle legislativní rady vlády a ministra spravedlnosti by byl neefektivní.

„Důraz klademe na prevenci, průhlednost a postih. Toto tvoří zlomek z celé koncepce a nepovažuji to za až tak zásadní,“ uvedl ministr vnitra Ivan Langer. 

Vláda zrušila i další bod - omezení možnosti jednotlivých poslanců podávat návrhy na změnu zákonů. Podle původního nápadu premiéra Topolánka by ji měly mít pouze skupiny poslanců. Zamezilo by se tím případnému ovlivňování zájmovými skupinami.

„Umožnuje v podstatě velmi jednoduše různým lobbistickým skupinám ovlivňovat jednotlivé poslance, což je snažší, než ovlivnit nějaké potřebné kvórum, pro prosazení zákonné změny,“ nastínil současný stav Ivan Kameník z protikorupčního sdružení Oživení.

Změnily se také plány na vznik zvláštních senátů u vyšších soudů a také útvaru na vrchním státním zastupitelství, které by měly vyšetřovat korupci politiků a státních zaměstnanců. Projekt by byl podle vlády neúčelný a příliš drahý. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil nabízí jiný model - jeden protikorupční soudce u každého soudu. „Tento model byl zvolen proto, že v boji proti korupci je podle expertů efektivnější,“ vysvětlil Pospíšil.

Ze zprávy také vyplývá nechvalné prvenství. Podle studie světové banky je Česká republika na prvním místě ve střední a východní Evropě v růstu korupce při zadávání veřejných zakázek.