Mezinárodní konference v Praze zhodnotí perspektivy radaru

Praha - V Praze se dnes koná mezinárodní konference o evropských a amerických perspektivách protiraketové obrany. Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer na ni bude hovořit především o tom, co vyplývá ze závěrů dubnového bukurešťského summitu NATO pro zvažovanou výstavbu systému americké protiraketové obrany v Česku a Polsku. Konference se měla původně zúčastnit i šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová, své plány ale nakonec změnila. ČT24 odvysílá zahájení konference v 9:40 a bude po celý den přinášet jednání a vysoupení jednotlivých politiků v přímém přenosu.

Dnešní setkání nazvané „Protiraketová obrana po bukurešťském summitu NATO: evropské a americké perspektivy“ by se mělo mimo jiné zaměřit i na postoj českých politiků k radaru, k němuž nezaujímá jednotné stanovisko ani vládní koalice. Kromě proslovu na konferenci, kterou organizuje Úřad vlády, Česká euroatlantická rada a ministerstvo zahraničí, proto bude Scheffer mimo jiné jednat i se zástupci zelených a sociálních demokratů, prezidentem, premiérem či ministrem zahraničí.

Generální tajemník NATO bude mít podle vicepremiéra pro evropské záležitosti Alexandra Vondry dnes šanci vysvětlit, jak je důležité propojení České repubvliky s NATO. Místopředsedovi Poslanecké sněmovny za ČSSD Lubomíru Zaorálkovi vadí, že na konferenci budou chybět alternativní názory.

Radar na českém území opakovaně odmítají komunisté a v podstatě i sociální demokraté, kteří navíc před definitivním rozhodnutím požadují vypsání referenda. Spolu ze zelenými a lidovci také chtějí, aby radar podporovala Severoatlantická aliance. Většina z koaličních politiků je ale vůči umístění základny v zásadě vstřícná.

Podporu protiraketovému systému, který by měl zahrnovat antirakety v Polsku a radar v Česku, vyjádřili na summitu v Bukurešti všichni členové Severoatlantické aliance s tím, že základny by do budoucna měly být součástí obranného systému NATO. Washington argumentuje ve prospěch instalace protiraketového deštníku hrozbou ze strany Íránu nebo Severní Koreje.

Branný výbor amerického Senátu ve čtvrtek návrh na vybudování deštníku v České republice a Polsku jednomyslně schválil. Zákon, pokud bude schválen Senátem a Sněmovnou reprezentantů, neumožní nicméně Pentagonu čerpat všechny peníze určené na protiraketovou obranu, dokud projekt nepřijmou hlavně parlamenty v Česku i Polsku. Americká vláda přitom dala najevo, že je připravena omezit plán jen na zřízení radaru v České republice, pokud by se na umístění protiraketových střel v Polsku nedohodla. Varšava o nich s USA nadále vyjednává a za souhlas očekává americkou pomoc při modernizaci polské armády.

Česká republika a Spojené státy by mohly smlouvy upravující možnou výstavbu amerického radaru v Česku podepsat během června: vedle toho mají stvrdit také smlouvu SOFA, která řeší přítomnost amerických vojáků v Česku. Pokud by byly letos všechny smlouvy dotaženy, nebude podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga radar fungovat dříve než v roce 2012. Navíc jejich podpis neznamená zelenou pro vybudování základny, je zapotřebí ještě souhlas parlamentu a podpis prezidenta.