Za první čtyři květnové dny zemřelo na českých silnicích zatím 11 lidí

Praha - Za první čtyři květnové dny zemřelo doposud na českých silnicích 11 lidí. Policejní statistiky hovoří o osmi obětech od čtvrtka do soboty, dnes zatím podle dostupných informací přišli při nehodách o život tři lidé. Oproti loňskému prodlouženému víkendu na přelomu dubna a května, kdy si dopravní kolize vyžádaly 17 obětí, tak jde o výrazný pokles.

Kvůli obavám ze situace na silnicích ve volných dnech připravovala policie řadu dopravně bezpečnostních akcí v jednotlivých regionech. Zároveň vyzvala řidiče motorových vozidel, aby jezdili klidně a opatrně.

Ve čtvrtek zahynuli při 262 nehodách tři lidé. Již v nočních hodinách skončila smrtelným zraněním řidiče havárie osobního auta u Černé Hory na Blanensku. Mladý šofér vyjel ze silnice a vrazil ve velké rychlosti do stromu. Nad ránem pak nepřežil dopravní nehodu na Mladoboleslavsku sedmnáctiletý mladík. Další dva lidé z vozu utrpěli těžká zranění.

V sobotu stoupl počet mrtvých opět na tři. Tragická nehoda se stala na Písecku. Na místě zahynul čtyřiadvacetiletý muž, při převozu do nemocnice pak také tříměsíční miminko z auta, které řídil. Další dva lidé utrpěli při havárii tří vozů těžká zranění.

Dnes dopoledne zemřel devatenáctiletý motocyklista na Opavsku. Mladík se při předjíždění čelně srazil s osobním vozidlem. Muž ze Slovenska zahynul odpoledne při nehodě, která se stala u obce Svojnice poblíž Netolic na Prachaticku. Čelně se tam střetla dvě auta, havárii pravděpodobně zavinil opilý řidič. Obětí nehody se stal jeho spolujezdec. V podvečer zemřel v Rychnově nad Kněžnou řidič osobního automobilu. Z dosud nezjištěných příčin vyjel ze silnice a narazil do stromu.

Nejvíce nehod bylo doposud v květnu zaviněno nesprávným způsobem jízdy. Na počtu kolizí se však také výrazně podepsali řidiči, kteří překročili povolenou rychlost.

Tři oběti si podle dostupných informací vyžádaly také srážky vlaků s chodci. V centru Prostějova zemřela pod koly osobního vlaku jednapadesátiletá žena. Podle policie ji svědkové viděli, jak záměrně vstoupila pod vlak. Případ proto policisté vyšetřují jako sebevraždu. Dnes odpoledne nepřežil pětašedesátiletý muž srážku s vlakem na trati Olomouc - Uničov, v sobotu večer zahynul na železnici další muž v Trutnově. V pátek zranil nákladní vlak na Berounsku dvě děti.