Padlo obvinění za únik záznamu schůzky Weigla se Šloufem

Praha - V kauze úniku nahrávky, která zachytila schůzku kancléře prezidenta Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa (ČSSD), padlo první obvinění. Vyslechl si ho policista z útvaru zvláštních činností Jiří Dvořák. Za zneužívání pravomoci veřejného činitele a za neoprávněné nakládání s osobními údaji mu hrozí pět let vězení. Schůzka kancléře s lobbistou se odehrála v pražském hotelu Savoy před únorovou volbou hlavy státu; jednání zachytily bezpečnostní kamery.

Záznam schůzky poté unikl do médií. Někteří politici v této souvislosti nařkli Hrad z toho, že se snažil získat pro prezidentského kandidáta ODS Václava Klause hlasy poslanců ČSSD. Premiér Mirek Topolánek ze zveřejnění nahrávky obvinil bývalého šéfa civilní rozvědky Karla Randáka a někdejšího mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna, který nyní spolupracuje se šéfem ČSSD Jiřím Paroubkem. Randák a Dimun to popřeli.

Obviněný policista získal pod falešnou záminkou neoprávněně od vedení hotelu Savoy DVD, na kterém byla schůzka obou protagonistů zachycena. Záznam potom předal třetí osobě, která nahrávku poskytla médiím. Kdo to byl, nechce policie zatím zveřejnit.

Spekuluje se ale o poradci předsedy ČSSD Jiřího Paroubka Petru Rumunovi. Podle BIS se měl sejít s bývalým šéfem rozvědky Karlem Randákem. „Útvar pro odhalování organizovaného zločinu uzavřel vyšetřování se závěrem, že se obvinění vznesená proti mé osobě nepotvrdila,“ reagoval ale Dimun.

Šlouf v době události uvedl, že se s Weiglem sice setkal, prezidentská volba prý ale nebyla hlavním tématem jejich rozhovoru.