Pražský magistrát zakázal pochod pravicových extremistů

Praha - Pražský magistrát zakázal pochod pravicových extremistů. Radikálové chtěli jít 14. května z Letné ulicí Milady Horákové do Badeniho ulice, kde sídlí izraelské velvyslanectví. Magistrát soudí, že skutečný účel shromáždění je protizákonný. Badeniho ulici si navíc již dříve zabrala Židovská obec v Praze.

Účelem akce mělo být „Shromáždění osob židovského původu k 60. výročí vzniku státu Izrael“. Pochod však oznámil Petr Kalinovský, který bývá označován za někdejšího mluvčího neonacistického hnutí Národní odpor. Za zmocněnce pak označil Erika Sedláčka, který je podle policie aktivním příznivcem neonacistického hnutí.

„I podle posudků, které magistrát získal, považuje úřad oznámený účel shromáždění za fiktivní,“ zdůraznil mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Skutečný cíl pochodu podle magistrátu směřuje k rozněcování nenávisti a nesnášenlivosti občanů pro jejich národnost, původ a náboženské vyznání.

Židovská obec v Praze už dříve oznámila akci „Protest proti neonacistickému hnutí“ na každý den do míst, která jsou se Židy nějakým způsobem spojena. Chce tím zabránit tomu, aby na nich mohl pořádat shromáždění někdo jiný.