Parkanová vyznamenala agenta-chodce Otakara Rambouska

Praha - Ministryně obrany Vlasta Parkanová vyznamenala poúnorového bojovníka proti komunismu Otakara Rambouska. Za ilegální odbojovou činnost mu udělila záslužný kříž třetího stupně. „Ota je pro mě velký vzor,“ uvedla na jeho adresu ministryně. Rambousek, který v době totality přecházel státní hranice na Západ, byl během jedné z cest zatčen a odsouzen na doživotí.

„Práci“ agenta-chodce přijal v roce 1948 v uprchlickém táboře v Německu. Nabídka zazněla od americké zpravodajské služby. Hranici přešel celkem čtrnáctkrát, při posledním pokusu byl ale zatčen a uvězněn. Z doživotního trestu si odseděl patnáct let.

Na agenty-chodce se část české politické scény, ale také někteří členové protikomunistického odboje dívají kriticky. I přesto, že Rambouska už před devíti lety vyznamenal tehdejší prezident Václav Havel Medailí za zásluhy. „Nechápu, co tak záslužného udělal Otakar Rambousek, kromě napsání knihy, velmi kontroverzní a nepravdivé,“ vyjadřil své pochybnosti například Vojtěch Filip z KSČM.