V půli května KSČM uspořádá sedmý sjezd strany

Praha - V Hradci Králové se bude konat 17. a 18. května sedmý sjezd KSČM. Vedení strany uspořádalo ke sjezdu tiskovou konferenci, na které oficiálně představilo kandidáty do vedení strany. O místo předsedy se bude ucházet dosavadní předseda Vojtěch Filip, dále poslanec Stanislav Grospič, poslankyně Soňa Marková, europoslanec Miroslav Ransdorf a definitivní slovo zatím neřekl Miroslav Grebeníček, který svůj postoj vysloví až na sjezdu.

Největší boj o místo předsedy se očekává mezi současným předsedou Vojtěchem Filipem a Stanislavem Grospičem, který je považován za představitele radikálního křídla. Karty ale může zamíchat Miroslav Grebeníček, jemuž vyjádřily podporu místní organizace napříč celou stranou. Na funkce pěti místopředsedů kandiduje 20 lidí. 

Na sjezdu se bude strana připravovat na podzimní volby a také se bude muset vyrovnat s tlaky na radikalizaci strany. Navíc se bude zabývat svými teoretickými materiály, které se týkají socialismu ve světě. V tuto chvíli již pozvání na sjezd přijalo 44 hostů z 35 zemí. KSČM na svůj sjezd zve také představitele domácí politické scény.

Snahy o zásadní změnu politiky Komunistické strany Čech a Moravy připustil na dnešní tiskové konferenci i předseda komunistického poslaneckého klubu Pavel Kováčik. Někdy se hovoří o úsilí o novou „bolševizaci strany“, ale v této souvislosti zdůraznil, že jsou to snahy jen „velmi okrajové“.