Irský Nejvyšší soud potvrdil vydání členů Berdychova gangu do Česka

Dublin/Praha - Nejvyšší soud v irském Dublinu potvrdil loňský verdikt prvoinstančního soudu, podle kterého Tomáš Půta a Maroš Šulej mohou být vydáni k trestnímu stíhání do České republiky. Informaci uvedla i Šulejova česká advokátka Lucie Kýčková. Oba muži údajně patří k nebezpečným členům takzvaného Berdychova gangu. V Irsku byli zadrženi na základě eurozatykače v srpnu 2006 a od té doby jsou tam ve vazbě.

Zločiny údajně až padesátičlenného gangu kolem Davida Berdycha jsou kvůli propojení s elitními policisty považovány za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky. Gang se prý trestnou činností obohatil možná o víc než sto milionů korun. Na svědomí mají podle obžaloby loupeže, únosy a vydírání bohatých podnikatelů, které prý mnohdy přepadli a unesli v přestrojení právě za policisty.

Půta a bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej byli původně v procesu s gangem Berdycha stíháni jako uprchlí. Půta za účast na šesti loupežích, na jedné krádeži a za porušování domovní svobody, Šulej za účast na třech loupežích a jedné krádeži.

Vydáno pod