V nových stanicích metra se Pražané zřejmě nedovolají

Praha - Cestující si ve třech nových stanicích metra zřejmě nezatelefonují. Provozovatelé mobilních sítí se nedohodli s vedením dopravního podniku na ceně, za jakou budou stanice Střížkov, Prosek a Letňany pokryty signálem. Před týdnem přišla pražská dopravní firma s požadavkem na dvěstěkrát vyšší nájemné za umístění síťové infrastruktury, než je nyní, vysvětlují operátoři. Ředitel dopravních podniků Martin Dvořák považuje zveřejnění informací v době jednání za vydírání a finanční požadavek za oprávněný.

Roční cena se v současnosti pohybuje kolem 94 tisíc korun bez DPH, což je podle vnitřního auditu dopravních podniků málo. Zvýšení nájemného má být podmínkou, bez jejíhož splnění dopravce neumožní nové stanice na trase C pokrýt.

Operátoři připouštějí, že současné nájemné je nízké, a chtějí o jeho úpravě jednat, požadavek dopravního podniku ale považují za nepřijatelný nátlak. I proto, že jednání v současnosti stále probíhají. „S podmínkou dvousetnásobného zvýšení nájmu přišel dopravní podnik před pár dny, ačkoliv se společně snažíme dohodnout již od podzimu,“ uvedl mluvčí Telefóniky Martin Žabka.

O nátlaku, ovšem ze strany mobilních operátorů, se zmiňuje také ředitel dopravního podniku Martin Dvořák. „Jsem překvapen tím, že operátoři uprostřed jednání o nových smluvních podmínkách využívají mediální publicitu k tomu, aby na nás vyvinuli tlak. Nestydím se říct, že se jedná o vydírání, které dalšímu vyjednání užitek nepřinese,“ uvedl.

Je přesvědčen, že nabídka dopravního podniku je oprávněná. „Naše nabídka je 30 tisíc korun měsíčně nájmu pro všechny tři operátory v jedné stanici metra. V duchu snahy o to, abychom získávali z vedlejších činností, jako jsou pronájmy běžné tržní ceny, jsme operátorům nabídli tuto cenu k jednání,“ dodal Dvořák. Cena podle něj zohledňuje skutečnost, že metro denně přepraví 1,5 milionu lidí.