Podle Topolánka díky vládní vysvětlovací kampani ubývá odpůrců radaru

Praha - Vládní informační kampaň, která vysvětluje okolnosti případného umístění americké protiraketové základny v Česku, je podle premiéra Mirka Topolánka úspěšná. Lidé podle něj mění svůj postoj k základně a odpůrců radaru ubývá. Topolánek to řekl ve sněmovně, kde přednesl informaci o stavu rozhovorů s USA o umístění základny. Podíl odpůrců základny ale podle průzkumů nikdy od oznámení záměru neklesl výrazně pod padesát procent. Opozice se po debatě pokusila prosadit návrh na přerušení jednání o základně na našem území.

„Počet protestujících je menší, než tomu bylo ještě před pár měsíci. Počet těch, kteří případnou bezpečnostní záruku a umístění té jednotky na našem území schvalují, se zvětšuje,“ prohlásil premiér.

V rámci debaty o informacích, které předložil Topolánek, přišla opozice s návrhem, aby vláda přerušila jednání o umístění americké protiraketové základny v České republice. Se svým požadavkem ale neuspěla. Diskuse i hlasování se konaly v poloprázdném jednacím sále, kde většina zákonodárců už chyběla. Dolní komora tedy na konce vzala premiérovu informaci o radaru na vědomí.

Podpora radaru v číslech

Podle aktuálního průzkumu, který na zakázku ODS vypracovala agentura SC&C, se proti vybudování radarové základny na území ČR staví 57 procent obyvatel. Mírná nadpoloviční většina dotázaných ale věří, že umístění protiraketové obrany USA v Evropě je přínosné pro ochranu členských zemí NATO před raketami dlouhého doletu.

Dřívější průzkumy ukázaly nesouhlas většiny obyvatel ČR s umístěním amerického radaru na českém území. Například společnost CVVM zveřejnila v březnu průzkum, podle kterého si radar nepřejí celé dvě třetiny občanů.

V čele kampaně, která měla lidem v Česku poskytnout informace o základně, stál od loňského května do konce letošního března vládní zmocněnec pro radar Tomáš Klvaňa. Za jeho působení byl například spuštěn informační server www.protiraketam.cz, byly rozdávány brožury a DVD. Často však ve své funkci musel čelit kritice ze strany odpůrců radaru i opozice.