V trojském zámku se oceňovali obětaví a stateční lidé

Praha - Hasičský záchranný sbor České republiky spolu s ministrem vnitra Ivanem Langerem udělovali v pražském trojském zámku medaile. Celkem 55 lidem poděkovali nejen za obětavost, ale také za dlouhodobou spolupráci a podporu.

Třináctý leden - v hořícím domě v Čáslavi je dvacet lidí a pomoci můžou jen dva strážníci městské policie. Z hořícího bytu se jim podařilo vynést ženu. Ostatní obyvatele evakuovali. „Tento čin beru jako samozřejmost, když vykonávám tuto práci,“ říká oceněný strážník Jaroslav Holík. „Hrozilo tam, že může být ohrožen život nebo zdraví těch osob, takže strach jde v této situaci stranou,“ dodává druhý oceněný Drahoslav Svoboda. 

Oba strážníci dostali medaili Za statečnost. Dostal ji i Petr Kočí z Pardubic, který zachránil život třem lidem. Nabourali s autem a byli v bezvědomí. „Auto začalo hned hořet, tak jsem se přiblížil k autu a zkoušel je vytáhnout. Pak jsem je ještě poponesl, protože jsem měl strach, aby hořící auto nevybouchlo,“ popisuje svůj čin oceněný Petr Kočí. „Mezi námi jsou lidé, kteří neváhají nasadit svůj život a zdraví k pomoci druhému. Současně jsou mezi námi lidé, kteří celý život zasvětili otázce bezpečnosti,“ vysvětluje ministr vnitra Ivan Langer.  

Kromě celkem pěti medailí Za statečnost se udělovaly také Čestné medaile a medaile Za zásluhy o bezpečnost. Jako poděkování za významnou a dlouhodobou spolupráci a za podporu. „My jsme tady dnes chtěli vyjádřit ocenění právě těm jiným, té veřejné správě, ať už státní či samosprávě a jiným institucím. Bez toho bychom se neobešli,“ upřesňuje generální ředitel Hasičské záchranné služby ČR Miroslav Štěpán. 

Tato ocenění uděluje hasičský sbor dvakrát do roka, a to vždy u příležitosti státního svátku.