Italská firma popírá, že by jim Česko nabízelo výměnu letadel za L-159

Praha - Italská společnost Alenia Aeronautica popírá, že by od ministerstva obrany či jiného vládního úřadu obdržela v písemné či ústní podobě nabídku týkající se možné účasti na výměně dopravních letadel za nepotřebné podzvukové bitevníky L-159.

Ministerstvo obrany po nedávném podpisu memoranda s představiteli konkurenčního konsorcia EADS, které se týkalo výměny pěti L-159 za jeden nově vyrobený transportní letoun španělské firmy CASA C-295M, uvedlo, že italskou konkurenční společnost opakovaně informovalo o možnosti dát nabídku, která by s výměnou za bitevníky počítala.

„Klíčová pro ministerstvo obrany je otázka uplatnění nepotřebných L-159. V tomto bodě vyšla ministerstvu obrany vstříc pouze jedna firma,“ řekl již dříve mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. Memorandum, jehož vznik schválila i vláda, je prvním krokem k jednání o plánované výměně a následném odkoupení letadel.

Italové přitom již delší dobu dávali najevo, že mají zájem armádě dodat vlastní stroj. Podle nich se tak však mělo stát v otevřeném tendru. Po oznámení postupu ministerstva obrany prohlásili obchod se španělskou firmou za neprůhledný. Podle Italů například španělská firma vyrábí stroje, které patří do stejné třídy jako L-159. „Zdá se podivné, že EADS chce koupit a znovu prodat lehké bitevníky, jako jsou L-159,“ uvedla již dříve společnost.

Společnost EADS nabídla ministerstvu obrany odebrat pět L-159 výměnou za jeden nově vyrobený taktický transportní letoun. „Zároveň předložila i nabídku na prodej dalších tří kusů letounů tohoto typu, včetně jejich logistické podpory,“ uvedl Čírtek. V návrhu memoranda o porozumění je podle něj zakotveno i získání opce pro EADS na dalších pět nadpočetných letounů L-159 a pro ministerstvo získání opce na další dva letouny C-295M, která by mohla být podle potřeby nahrazena opcí na transportní letoun Airbus A400M. Ministerstvo obrany chce s konsorciem EADS několik měsíců vyjednávat. Na konci rozhovorů by měl být návrh smlouvy, který ministerstvo předloží vládě.

Vojsko nedávno připustilo, že Česko by nová dopravní letadla mohlo koupit také v USA. Česko by mohlo mít zájem například o letouny Hercules C-130J. Letounům An-26, které nyní česká armáda používá, skončí v roce 2015 životnost. Navíc mají omezenou přepravní kapacitu a jejich dolet je podle zatížení jen 2000 až 3000 kilometrů. Výměna transportních letounů je důležitá například kvůli přepravě menších kontingentů, výsadkovým operacím či dopravě humanitární pomoci.

Vydáno pod