Kriminalisté vyšetřují nehodu autobusu na Lounsku

Velemyšleves (Lounsko) - Kriminalisté zjišťují, co se stalo těsně před tím, než autobus plný lidí narazil včera do rodinného domku u Velemyšlevsi na Lounsku. Jestli opravdu selhala technika nebo je vina jinde. Pětadvacet lehce potlučených při nehodě už lékaři pustili domů, těžce zranění zůstávají v jejich péči.

Co se přesně stalo, teď šetří soudní znalec. Na vině je pravděpodobně selhání brzd. Řidič autobusu sjížděl z kopce, zjistil, že mu nefungují brzdy a v pravotočivé zatáčce strhl řízení doleva. Většímu zdemolováním domu zabránilo zaparkované osobní auto. „Najednou jsem viděla, teď když si to tak vybavuju pozpátku, střípky skla,“ vzpomíná majitelka poničeného domu Šárka Vávrová.

Autobus patří dopravní společnosti Kavka. Podle jejího majitele prošel starý stroj technickou kontrolou letos únoru a byl v pořádku. Letos jezdí už dvacet let. „Pokud se prokáže, že kontrolní technik pustil do provozu autobus, který měl nebezpečnou závadu, může to vést až k trestnímu stíhání toho člověka,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Majitel dopravní společnosti Karel Kavka však nevěřím tomu, že by byl autobus na hraně životnosti.

Stáří autobusů se v Česku stále zvyšuje. Zatímco před deseti lety byl jejich průměrný věk něco málo přes jedenáct let, loni se zvýšil na více než čtrnáct a půl roku. Podle dopravců za to můžou hlavně peníze. I když je stát podporuje, pořád to úplně nestačí.

Za poslední tři měsíce jde už o druhou podobnou nehodu na Lounsku. Únorovou srážku mikrobusu s nákladním autem nepřežilo osm lidí.