Údajnou korupci při nákupu Tater prověří v červnu sněmovní komise

Praha - Na červnové schůzi sněmovny chce ČSSD zřídit vyšetřovací komisi, která by prověřila tajnou smlouvu o vozech Tatra pro českou armádu, uvedl dnes místopředseda sociálních demokratů Milan Urban. Důvodem je údajná možnost korupce, kterou v souvislosti s armádní zakázkou odhalili Reportéři ČT.

Podle nich existuje smlouva na částku ve výši 27 milionů korun, kterou měl získat bývalý armádní důstojník Pavel Stošek za pomoc při zprostředkování nákupu tatrovek. Firma ale takové tvrzení odmítla. Zákonodárci ČSSD proto chtějí tuto skutečnost prověřit s pomocí vyšetřovací komise, která by podle Urbana měla do věci vnést jasno velmi rychle.

Ministerstvo obrany údajně připravuje nákup dalších stovek nákladních vozidel postupně až do roku 2015. Kopřivnická firma už začala armádě dodávat 556 automobilů na základě smlouvy z roku 2006. Na zakázku za dvě a půl miliardy korun nebylo vypsáno výběrové řízení, ale dohodu podepsal tehdejší ministr obrany Jiří Šedivý přímo s Tatrou Kopřivnice. Stát takový postup zdůvodnil jako důležitou strategii pro český průmysl.