Protestním pohřbem a samolepkou chtějí medici zabránit privatizaci nemocnic

Praha - Studenti šesti lékařských fakult a jedné farmaceutické plánují protestní shromáždění proti přeměně fakultních nemocnic na akciové společnosti s menšinovým podílem univerzit. Obávají se, že změnou je vážně ohrožena výuka a lékařská věda a v důsledku i kvalita péče. Požadují, aby vláda připravila spolu s univerzitami zákon podle evropského modelu a v přípravě toho současného nepokračovala. Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta studenti mají zkreslené informace, neboť vliv univerzit v akciovkách je zajištěný.

Medici od příštího týdne budou na pláštích nosit samolepku s nápisem „Stop univerzitním nemocnicím bez univerzit“. Na fakultách, které se do protestu zapojily, pražské, olomoucké, plzeňské a královéhradecké univerzity budou k podpisu také petice. 20. května se protestující shromáždí na Albertově a vydají se směrem k ministerstvu zdravotnictví se smutečním pochodem - pohřbem kvality českého zdravotnictví.

Obavy z privatizace jsou zbytečné, opakuje ministerstvo

Cikrt v reakci na studentský protest připomněl, že vláda univerzitám garantovala, že oblast výzkumu a výuky se bude řídit podle přání univerzit. Před začátkem dubna vláda navíc přijala deklaraci o neprivatizaci fakultních nemocnic. Stát i univerzita budou mít zákonem vymezené právo veta, pokud by partner chtěl akcie prodat a nemocnici privatizovat.

Kabinet tak vyšel vstříc obavám opozice, části lidoveckých a zelených poslanců a i odborů, že uskutečněním záměru vlády hrozí privatizace, při níž se miliardové majetky nemocnic dostanou do soukromých rukou.