Poslanci si odhlasovali, že by se práce v pátek nevyplatila a nepracovali

Praha - Dva květnové státní svátky připadající na čtvrtek znamenal pro spoustu lidí dva prodloužené víkendy. Kdo je chtěl, musel ale obětovat taky dva dny dovolené. Ne tak poslanci, ti po oba pátky osvobodilo od práce jediné rozhodnutí jejich organizačního výboru. Minulou středu měli poslanci na programu ještě pěknou řádku bodů, přesto v pátek do Sněmovny nedorazili. Podle některých zákonodárců by se zasedání na jeden den prostě nevyplatilo.

„Když se vezmou v úvahu veškeré záležitosti, které souvisí s tím, že se tu musí rozjet gastroslužby, svícení, teplo a světlo, dojde se k názoru, že to není efektivní a že ta práce by nestála za ty peníze, tak se rozhodlo, že to jednání nebude,“ kostrbatě vysvětluje rozhodnutí sněmovny poslanec Severa (KDU-ČSL).

Tuto středu poslanci pro jistotu svoji schůzi ukončili, i dnes tak jejich lavice zůstaly prázdné. S originálním vysvětlením přišel i David Rath: „Sněmovna musí projednat, co má na programu. A je celkem jedno, jestli to projedná během čtrnácti dnů nebo tří neděl.“

Potíž ale je, že poslanci zdaleka všechny body neprojednali. Sněmovna si tak jednoduše odhlasovala vyřazení bodů schůze, které nestihla. Neprojednané body se tak prostě přesunuli na příští schůzi, tedy tu, která by měla začít nejdřív za tři týdny. O tom, že Sněmovna v pátky po svátcích jednat nebude, rozhodl organizační výbor. Šéf  sněmovny, který výboru předsedá, říká, že neví, co poslance k takovému kroku vedlo: „Já prostě akceptuji toto rozhodnutí. Nemohu s tím nic dělat. Já nemám jiné páky, jak bych donutil poslance pracovat,“ stěžuje si s úšklebkem Miloslav Vlček.

Poslanci se brání, že v pátek rozhodně nelenošili

Zákonodárci ale trvají na tom, že pátek pro ně rozhodně volným dnem nebude. Většina z nich dnes měla na programu, alespoň podle jejich slov, hned několik pietních akcí k osvobození republiky. Tato činnost sjednocuje zákonodárce napříč politickým spektrem, stejné argumenty totiž použili např. komunista Pavel Kováčik, občanský demokrat Petr Tluchoř nebo poslankyně Strany zelených Kateřina Jacques.

Poslancům skutečně nezbylo nic jiného, než se vrhnout do práce v regionech. Plénum skončilo, a navíc v pátek se ve sněmovně nekonala jediná akce.