Na utkání mezi Spartou a Ostravou je připravena policie i soudci

Praha - Dnešní fotbalový zápas mezi pražskou Spartou a ostravským Baníkem ukáže, jak chtějí soudy i policie v budoucnu bojovat s fotbalovými násilníky na stadionech. Na fanoušky se v Praze chystá přes 600 policistů, ale také soudci a státní zástupci, kteří budou případné porušení zákona řešit přímo na stadionu.

Pražská policie čeká přibližně 2500 příznivců z Ostravy, kteří kolem poledne dorazí na nádraží v Dejvicích. Ve zvláštním vlaku budou na pořádek dohlížet policejní hlídky.

Hlavní novinka je ale připravena přímo v prostorách letenské Axa arény. V jejích útrobách bude zřízena provizorní jednací síň Obvodního soudu pro Prahu 7. Pokud policisté zadrží násilníka v průběhu prvoligového zápasu nebo těsně po něm, po sepsání úkonu ho předají státnímu zástupci, který ho pak může okamžitě poslat před soudce v improvizované soudní síni.

Celý proces by mohl trvat několik desítek minut. Do hodiny po spáchání trestného činu tak může pachatel opouštět stadion s rozsudkem, případně s předvoláním k hlavnímu líčení. V závažných případech může dokonce putovat do vazby nebo do výkonu trestu.

Celý soudní tým bude tvořit osm členů - jeden soudce, dva státní zástupci a administrativní pracovníci, kteří budou především zajišťovat dálkový elektronický přístup ke všem potřebným databázím. Pachatelům bude k dispozici také obhájce.

Také policie si během utkání, které vyhodnotila jako rizikové, vyzkouší některé novinky. Během akce například využije mobilní kanceláře a zkouškou projde dálkové připojení na policejní databáze.