V úseku bez dopravních značek ve Slaném zatím nedošlo k nehodě

Slaný (Kladensko) - V městské čtvrti V Ráji ve Slaném tento týden ještě nezaznamenali žádnou nehodu, přestože zde od pondělí nemají dopravní značky. V místech, odkud zmizelo přes třicet značek, se při netradičním dopravním opatření motoristé řídí pravidlem pravé ruky, uvedl starosta Ivo Rubík.

„Nezaregistrovali jsme žádný problém a lidé žijící v různých městečkách v zahraničí mě informovali, že u nich podobné opatření platí již delší dobu a mají s ním víceméně kladné zkušenosti,“ uvedl Rubík.

Pokud se opatření dlouhodobě osvědčí, plánují ho ve Slaném zavést i v dalších částech města, například v sídlišti Na Skalkách. Od vytvoření takových zón si patnáctitisícové město slibuje větší dopravní bezpečnost.

„Dopravních značek je ve městech už takové množství, že řidiči přestávají vnímat, co se jim tím vlastně říká,“ sdělil Rubík. Podle něj má opatření i finanční význam, protože jedna nová reflexní dopravní značka stojí 5000 korun. Odstraněné značky město uložilo, aby mohly být případně použity v jiných částech Slaného. Nové informační cedule upozorňující na pravidlo pravé ruky stály 50 000 korun.

Lokalita V Ráji je obytnou zónou a někteří místní obyvatelé mají strach, že nové opatření řidiče k větší opatrnosti nepřiměje. Starosta Rubík však míní, že řidiči si na pravidlo rychle zvyknou. Navíc v místech, kde jsou ulice dlouhé a mohly by řidiče svádět k nepřiměřené rychlosti, plánují vytvořit zpomalovací terénní vlny.

Podobný systém jako ve Slaném by podle Rubíka v srpnu chtěli vyzkoušet také v Říčanech u Prahy.