Mladí křesťanští demokraté: Spojte církevní zákon s hlasováním o důvěře vládě

Praha - Mladí křesťanští demokraté se obrátili na členy předsednictva strany a na poslance KDU-ČSL s výzvou, aby projednávání církevního zákona vláda spojila s žádostí o vyslovení důvěry ve sněmovně. Kabinet by tak podle nich nejlépe vyřešil "pat", který vznikl, neboť projednávání zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi je v dolní komoře parlamentu zablokováno. Předseda lidovců Jiří Čunek s tímto postupem nesouhlasí.

„Jsem přesvědčen o tom, že jsou věci, které jsou pro křesťanské demokraty naprosto zásadnější,“ řekl Čunek. Jak upřesnil, má na mysli například zákony směřující k ochraně rodiny nebo zdravotnické zákony. Tento zákon je podle něj důležitý hlavně pro obce a kraje a také napraví křivdy, které napáchal minulý režim. Nicméně nemá takový význam, aby ho KDU-ČSL spojovala s vyjádřením důvěry vládě, dodal Čunek. 

„Mladí křesťanští demokraté považují návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi za další z řady reformních zákonů vládní koalice. Jeho prosazení není pouze prioritou křesťansko-demokratických politiků, ale zájmem celé společnosti,“ uvedli zástupci MKD v tiskové zprávě.

Obrátit se chtějí také na „rebelující“ poslance občansko-demokratické strany, aby jim vysvětlili důvody, proč mají pro zákon zvednout ruku. Právě hlasy několika poslanců ODS v čele s Vlastimilem Tlustým a hlasy levicové opozice zajistily odklad projednávání církevního zákona v Parlamentu. Sněmovna se k němu znovu vrátí zřejmě až v červnu.

Vláda počítá s vrácením asi třetiny majetku zabaveného za komunistické vlády církevním řádům, zbytek by měla nahradit finanční částka 83 miliard korun vyplácená 60 let. S úrokem by celková suma dosáhla asi 270 miliard.