Do středočeských domácností údajně chodí letáky hanící Bendla

Praha - Hejtman Petr Bendl (ODS) podá trestní oznámení na autora letáků namířených proti jeho působení ve vedení Středočeského kraje. V těchto dnech letáky údajně dorazily do několika středočeských domácností. Pomluvy souvisejí s kampaní před letošními krajskými volbami, stojí v prohlášení, které dnes Bendl poskytl.

„Leták obsahuje lži, které se dotýkají nejen mne, ale bohužel i mé rodiny a mých dětí. Obracím se proto s trestním oznámením na Policii ČR, aby vypátrala, kdo tyto pomluvy šíří,“ napsal hejtman v prohlášení zaslaném médiím. Letáky zřejmě souvisejí s webovými stránkami www.antibendl.cz, na nichž jsou hejtmanovi vytýkána zejména některá rozhodnutí týkající se středočeského zdravotnictví.

„Tušil jsem, že letošní předvolební kampaň bude především negativní a útočná. Tento útok je ale nejen daleko za hranicí jakéhokoli vkusu, ale podle mého přesvědčení je i porušením platných zákonů. Ukazuje, že protivníci jsou odhodláni využít k boji jakoukoli zbraň, včetně veřejného šíření zlých lží a podpásových útoků,“ uvedl Bendl, který je nyní na dovolené v zahraničí.

Největší volební rival Bendlovy ODS - středočeská ČSSD - se od hanlivých stránek i letáků, které byly údajně distribuovány zejména na Kladensku, distancuje. „S touto webovou adresou a formou kampaně nemá ČSSD nic společného, o její existenci se dozvídáme z médií. Kampaně cizích subjektů nehodláme komentovat,“ řekl manažer středočeské volební agitace ČSSD Robin Povšík.

Předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš řekl, že Bendl by měl hledat strůjce útočné kampaně jinde, například v řadách ODS, kde má podle něj hejtman řadu nepřátel. Výtky týkající se středočeského zdravotnictví ale podle Dolejše nejsou neopodstatněné.

Vydáno pod