Soud případ podnikatele Vaškůje přeložil na zítřek

Přerov - Soudní přelíčení se zlínským podnikatelem Romanem Vaškůjem, známým z údajné korupční kauzy vicepremiéra Jiřího Čunka, přesunul přerovský soudce na středu. Vaškůj je v nemocnici, ale dnes by měl být propuštěn domů, a může se tak jednání soudu zúčastnit. Podnikatel společně s Petrem Šmiřákem čelí obvinění z pokusu ovlivnit korunní svědkyni Marcelu Urbanovou v údajné Čunkově korupční aféře. Muži se ji podle obžaloby snažili loni v únoru uplatit, údajně jí nabízeli 750 000 korun výměnou za změnu výpovědi.

„Ze záznamů jednoznačně vyplývá, že zdravotní stav pana Vaškůje je uspokojivý. Pokud se ve středu nedostaví, vystavuje se nebezpečí vazby,“ uvedl přerovský soudce Jiří Barbořík. Vaškůj byl ve zlínské nemocnici kvůli podezření na infarkt. Lékařská vyšetření to ale vyvrátila. Podle lékařů je Vaškůj schopen plnohodnotné účasti u soudu. „Nepřijal jsem návrh jeho obhájce, abychom jednali v jeho nepřítomnosti, neboť s ohledem na podstatu případu považuji jeho osobní účast za nutnou u hlavního líčení,“ dodal Barbořík. Spoluobžalovaného Šmiřáka dnes k soudu dovedla eskorta, ve vězení si odpykává trest za jiný trestný čin. Vinu odmítá.  

Vaškůj tvrdí, že celou akci připravil jako cílenou provokaci. Chtěli prý Urbanovou přimět k tomu, aby si sama řekla o úplatek, a tím se zdiskreditovala. O uplácení podle něj nemůže být řeč. „Určitě v průběhu jednání budou předloženy nějaké nové důkazy, ale v této fázi řízení se k tomu nebudu vyjadřovat,“ prohlásil dnes Vaškůjův advokát Michal Bartončík.

Právě Marcela Urbanová kriminalistům řekla, že Čunek ještě jako starosta Vsetína v roce 2002 převzal půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Žalobci nakonec lidoveckého předsedu a vicepremiéra stíhání zprostili s tím, že se trestný čin nestal.

Soud bude pokračovat v úterý výslechem svědků. Hned ráno by měl vypovídat nejen Roman Vaškůj, ale také vyšetřovatel Milan Šošovička. Předvolání dostala i Urbanová. Soud se celým případem bude zabývat až do pátku. Podle předsedy senátu Jiřího Barboříka však rozsudek zatím nepadne.