Lidovci řešili církevní restituce, zdravotnictví a schválili kandidáty do Senátu

Praha - Širší vedení lidovců dnes jednalo projednalo postup schvalování církevních restitucích, jejichž odklad prosadila skupina poslanců ODS kolem Vlastimila Tlustého. Shodli se na nutnosti osvobození matek v porodnicích a dětí do 15 let od poplatků u lékaře a schválili také kandidaturu Vladimíra Dernera do Senátu.

Vedení lidovců očekává, že majetkové vyrovnání státu s církví podpoří v hlasování celá koalice, tedy i všichni poslanci ODS. Přímou výzvu ODS však neplánují. Podle Mladých křesťanských demokratů by vláda měla se zákonem o vyrovnání s církvemi spojit žádost o vyslovení důvěry. Šéf lidovců Jiří Čunek s tím ale nesouhlasí a s ním i většina vedení strany.

„S hlasováním o důvěře vládě či jakékoli spojování se zdravotnickými zákony či případně radarem odmítám,“ řekl Čunek. „KDU-ČSL samozřejmě tento vládní návrh plně podporuje. I proto věřím, že si náš koaliční partner své problémy vyřeší a že zákon bude projednán a schválen.“ Reagoval tak na platformu v ODS okolo Vlastimila Tlustého, který požaduje, aby měla církev stejné podmínky pro restituci jako všichni ostatní.

Lidovci také schválili kandidaturu Vladimíra Dernera do Senátu. Derner měl podporu domovské královéhradecké organizace, celostátní výbor však už jednou jeho kandidaturu odmítl. Derner je známý jako tvrdý kritik nákladné stavby nového sídla Královéhradeckého kraje a také nesouhlasí se současnou politikou strany. Přesto nakonec vedení strany královéhradecké organizaci ustoupilo a nenominuje do voleb nezávislého senátora Karla Bartáka, který je členem senátního klubu KDU-ČSL.

Derner by z pozice senátora chtěl také ovlivnit nejvyšší politiku KDU-ČSL, která podle něj neodpovídá názorům členské základny. Na dnešním jednání by měli být přítomni i představitelé hradecké organizace lidovců, která Dernera nominovala.