Ústavní soud o Paroubkově stížnosti na Kubiceho zprávu nerozhodl

Brno - Jednání Ústavního soudu, který projednával stížnost předsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka, skončilo bez jakéhokoli výsledku. Soudkyně jednání odročila, své rozhodnutí ale nijak nezdůvodnila. Pravděpodobným důvodem je potřeba zjistit podrobnější informace o tom, jak probíhalo vyšetřování úniku informací z Kubiceho zprávy. Paroubkovi se nelíbilo, že jej policisté nenechali do spisu nahlédnout. Tvrdil, že jej zveřejnění tajné zprávy poškodilo "jako bezúhonného občana, manžela, otce i předního politika", a proto má nárok spis prostudovat.

Předseda ČSSD se dnešního veřejného soudního jednání neúčastnil. Je sice celý den v Brně, ale dal přednost návštěvě S.O.S vesniček. Vše nechám na svém právníkovi, řekl České televizi.

Paroubkův advokát předstoupil před soud s tím, že informace, které unikly z tajné Kubiceho zprávy a dotýkaly se jeho klienta, se nikdy nepotvrdily. Jmenoval například údajné prorůstání organizovaného zločinu do státní správy za Paroubkovy vlády nebo podezření, že měl jeho klient zneužívat nezletilou dceru svého přítele.

Tyto informace označil lživé, a jejich zveřejnění proto Paroubka poškodilo. Měl tedy podle advokáta jako poškozený právo během policejného vyšetřování nahlédnout do spisu. Policie mu ale nic takového neumožnila. Na její postup si předseda ČSSD stěžoval u Městského státního zastupitelství v Praze, ale zastání tam nenašel. V červnu loňského roku pak podal stížnost k Ústavnímu soudu. Ten nyní projednávání případu odročil, pokračovat by měl 18. června.

Přísně tajná Kubiceho zpráva

Informace z takzvané Kubiceho zprávy se dostaly do médií několik dní před parlamentními volbami v roce 2006. Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jan Kubice v ní tvrdil, že tehdejší premiér Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident se snaží ovlivňovat vyšetřování některých případů. Upozorňoval také na údajné prorůstání organizovaného zločinu do vládních struktur.

Zprávu Kubice přinesl na zasedání sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost. Přestože poslanci s Kubicem projednávali dokumenty v utajovaném režimu, choulostivé informace unikly na veřejnost.

Podle žalobců nespáchal nikdo v souvislosti s únikem zprávy trestný čin. Věc převzal Národní bezpečnostní úřad v přestupkovém řízení. Loni v říjnu uložil pokutu 9 tisíc korun nynějšímu ministrovi vnitra Ivanu Langerovi. Pokutu 25 tisíc korun dostal také lidovecký poslanec Pavel Severa. Oba - při různých jednáních - odešli z místnosti a utajovanou zprávu nechali na stole.